Stedendriehoek
Factoring was enkele jaren geleden in opkomst en is nu niet langer weg te denken als financieringsvorm voor ondernemers. Door gebruik te maken van factoring beschik je binnen 24 uur over je factuurbedrag. Een leuk feit om te weten is dat factoring geen schuld is die je aangaat. Als je het vergelijkt met een ander krediet, zoals een lening bij de bank. Je beschikt simpelweg sneller over jouw geld, dan eerst de betalingstermijn af te wachten.
Bij bedrijven uit Oost-Nederland is sinds vorig jaar maart een stijging te zien in het aantal aanvragen m.b.t. factoring. Ondernemers willen meer zekerheid hebben sinds de corona crisis en dus ook sneller over hun geld beschikken. Volkomen begrijpelijk, zeker als je niet weet wat je te wachten staat. Wat dat betreft zijn er nog steeds diverse branches die worstelen om het hoofd boven water te houden. Hier zijn de retail en horeca voorbeelden van.
‘Juist in deze tijd van onzekerheid willen we veel ondernemers van dienst zijn. Naast het feit dat we het factuurbedrag binnen 24 uur uitbetalen, nemen we ook het faillissementsrisico en debiteurenbeheer uit handen. Zo ontzorgen we ondernemers en kunnen zij zich focussen op hun bedrijfsvoering.’ Aldus Susanne de Jong, medewerker bij o2 Factoring.
De extra voordelen, naast het snel beschikken over jouw geld, maken het zo aantrekkelijk. Uiteraard worden er wel kosten in rekening gebracht. Het percentage dat wordt ingehouden, de zogenoemde factorfee, varieert per factuur en is afhankelijk van meerdere factoren. Hier is kredietwaardigheid een voorbeeld van. Het komt er op neer of jouw debiteur wel in staat is om zijn of haar betaalverplichting(en) te voldoen.
Sommige factoringbedrijven hanteren een vast percentage, maar in de praktijk ontvang je vaak een offerte op maat. Juist omdat er rekening wordt gehouden met meerdere factoren, om zo de factorfee te bepalen. Anderzijds geeft het de ondernemer veel rust, omdat je je niet langer druk hoeft te maken of jouw facturen wel op tijd worden betaald.