Stedendriehoek
Apeldoorn is vier nieuwe kunstwerken rijker: de boomkroonjuwelen. Ze zijn te vinden in Stadspark Berg & Bos en schitteren in boomkronen langs de bosvijver, het pinetum en in het picknickbos. Een nieuwe audiotour bundelt historische verhalen over het park met hedendaagse kunst.
De werken zijn gemaakt door de Apeldoornse kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman en sieren de groene omgeving van Stadspark Berg & Bos. De beeldend kunstenaars lieten zich voor het ontwerp inspireren door de koninklijke thematiek en brengen zo op een bijzondere manier cultuur en natuur samen. Met de heropening van Paleis Het Loo als directe aanleiding is het project Koninklijke Veluwe gestart en werken verschillende initiatiefnemers voor de lange termijn aan het creëren van hooggewaardeerde royale belevingen in de regio. “Apeldoorn is de groene en royale hoofdstad van de Veluwe en de boomkroonjuwelen sluiten één op één aan bij deze positionering”, aldus Claudi Groot Koerkamp, directeur-bestuurder van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners.
Als antwoord op deze vraag creëerden Burghout en Staverman een viertal grote kunstwerken die zijn bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Iris Burghout maakte de werken Smaragd en Peridot en laat zich in haar werk veelal inspireren op de organische natuur. Het werk van Ferry Staverman kenmerkt zich door uit sierlijke lampion-achtige objecten. Hij ontwierp de Gebloemde Kooi en de Cirkelkroon. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC en artistiek adviseur in dit project, droeg de twee aan op basis van eerder gemaakt werk en ervaring. De vier boomkroonjuwelen blijven voor een periode van twee jaar tijdens de reguliere openingstijden te bewonderen in het park.
Audiotour bundelt historie en hedendaagse kunst
De audiotour Bijzonder Berg & Bos bundelt historische verhalen over het stadspark met informatie over de boomkroonjuwelen en de kunstenaars. De tour is gemaakt in samenwerking met Bureau Max, die een geschiedenis vol boeiende verhalen heeft samengevoegd. “Apeldoorn blijft je verrassen en daar werken we graag aan mee”, vertelt Martijn de Frankrijker, storyteller bij Bureau Max. Op een raam van het Theehuis is een startpaneel met een QR-code die linkt naar de gratis te downloaden Apeldoorn Stories app. Via de app worden bezoekers naar elf verschillende punten genavigeerd, waarbij ze bij elk punt een audiofragment beluisteren. De audiotour is 1 kilometer lang en duurt zo’n 45 minuten.