Stedendriehoek

StadsAkkers gaat starten met zelfoogst

APELDOORN – In de tien jaar dat StadsAkkers, gevestigd aan Dommeweg 5B, nu bestaat, heeft deze biologische zorgtuinderij zich ontwikkeld tot een plek waar op dit moment meer dan honderd mensen uit Apeldoorn en omgeving een mooie vrijwilligersplek vinden. Inmiddels heeft de tuinderij ook vijf betaalde medewerkers in dienst. Zij begeleiden de vrijwilligers zónder en de vrijwilligers mét afstand tot de arbeidsmarkt.

In tien jaar tijd is de tuinderij uitgegroeid tot een mooie en goed ingerichte plek met een winkel, een mooie blokhut als verblijfsruimte en een netjes ingerichte en goed onderhouden tuinderij. StadsAkkers werkt biologisch en is al jaren SKAL-gecertificeerd. Een door de organisatie zelf ontwikkelde opleiding Werken in de Tuinderij is landelijk erkend en wordt tegenwoordig in samenwerking met het Zone-college verzorgd op de akker.

“Tijd voor een nieuwe uitdaging! Waarom zouden we de klanten niet zelf hun groenten laten oogsten? was de gedachte bij de tuinders. Veel mensen hebben daarom gevraagd in de winkel. Je mag al zelf bloemen plukken of aardbeien en bessen oogsten, maar het oogsten van groenten en kruiden vraagt nog net iets meer kennis en ervaring. Welke rij mag al wel geplukt worden en welke niet? En hoe zorg je dat de plant gezond blijft, terwijl je een deel ervan oogst? Niet altijd even makkelijk, bij StadsAkkers is er niet voor niets een opleiding voor gemaakt. Toch wil de tuinderij dit jaar dat avontuur aangaan. De start in mei is voorzichtig met een afgebakend perceel en met maximaal honderd zelf oogstende klanten, die zich vooraf kunnen inschrijven en kunnen komen oogsten op vrijdagmiddag en zaterdagochtend”, vertelt Marijke van der Wekke.

“Zelfoogsten is namelijk ook leuk en het draagt bij aan de kennis over de biodiversiteit en over de natuur. Het is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de groei en bloei van groenten en kruiden in onze directe omgeving. Om dit goed te kunnen doen worden de zelfoogsters vooraf goed geïnformeerd over de akker en over de manier waarop je je product moet oogsten. StadsAkkers is van plan om met instructiefilmpjes, die de oogsters thuis gestuurd krijgen, bij te dragen aan de benodigde kennis hiervoor. Tijdens het oogsten zijn er gastheren en gastvrouwen van StadsAkkers aanwezig om alles in goede banen te leiden.”

Op de website stadsakkers.nl is alles te vinden via de link Zelfoogst. StadsAkkers verzorgt een informatieavond op maandag 6 maart. Deze start om 19.00 uur in de blokhut.