Sport

Triatlon ook voor goed doel

Op zaterdag 14 september wordt de 38ste editie van de Triathlon Apeldoorn gehouden. Ook dit jaar staan diverse afstanden op het programma: vanaf een mini-triatlon voor de jeugd tot en met 11 jaar tot een kwart triatlon voor de geoefende sporters. Inschrijving is nog mogelijk via de website triathlonapeldoorn.nl.

De Apeldoornse triatlon dreigde dit voorjaar tot twee maal toe in de problemen te komen. “Eerst kwam de onheilstijding dat op de dag van de Apeldoornse triatlon een groot nationaal triatlon-evenement zou plaatsvinden, waaraan veel atleten en zo’n veertig vrijwilligers uit Apeldoorn zouden deelnemen. Snel werd na overleg met de Triathlon Bond besloten het Apeldoornse evenement een week op te schuiven”, vertelt Hans Simons. “Alle kou uit de lucht, zou je zeggen, maar enige maanden later volgde weer een vervelend bericht. Het evenement van de Triathlon Bond kreeg geen vergunning voor de gevraagde datum en schoof één week naar achteren, precies… de datum van Apeldoorn. Verschuiven was geen optie meer. Met man en macht is gewerkt om het aantal vrijwilligers, zo’n 150, op niveau te krijgen. Paul Karrenbeld, voorzitter van Triathlon Apeldoorn, meldt dat dit op een haar na gelukt is.”

Hoofdsponsor

Na regen komt zonneschijn en er werd en wordt volop ingeschreven voor de verschillende afstanden. Simons: “Daarnaast werd de organisatie benaderd door Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. De visie van Ter Steege is het waarborgen van het welzijn en welbevinden van alle betrokkenen bij haar organisatie. Daarom hebben zij in 2016 Ter Steege in Beweging opgericht, om de medewerkers te stimuleren om fit en gezond te blijven. Gedurende het jaar worden door alle vestigingen veel afwisselende sportactiviteiten georganiseerd. Vanuit dit oogpunt was de vestiging van Ter Steege in Apeldoorn al geruime tijd op zoek naar een lokale organisatie waar zij zich aan kon verbinden. Dat is gelukt: eind vorige maand tekenden Paul Karrenbeld en Andries Tolman, commercieel directeur van Ter Steege, een sponsorcontract voor drie jaar. Vooral de deelnemers zullen hier iets van merken: na het volbrengen van hun triatlon ontvangen ze allemaal een unieke, grote medaille.”

Ondertussen blijft de Apeldoornse triatlon laagdrempelig, aldus Simons. “De inschrijfkosten behoren tot de laagste van Nederland. Ieder jaar worden bovendien nieuwe initiatieven ontwikkeld. Dit jaar kunnen bij de jeugd tot en met 11 jaar, ouder en kind samen de triatlon doen. Daarnaast staan de volgende afstanden op het programma: 1/16e (200 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen), 1/8e (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) en de kwart triatlon als langste afstand met 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.”

Duchenne

Daarnaast kent de Ter Steege Triathlon Apeldoorn als klapstuk een Duchenne bedrijvenestafette. Hierbij gaat een deelnemer 500 meter zwemmen, de volgende deelnemer 20 kilometer fietsen en de laatste deelnemer 5 kilometer hardlopen. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor onderzoek om de spierziekte Duchenne de wereld uit te helpen. Inschrijving voor deze estafette gaat via actievoorduchenne.nl/duchenne-triathlon