Sport
APELDOORN – Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.
In zijn tweede termijn als bondscoach pakt Avital Selinger de zaken anders aan. Hij heeft geleerd dat het ook anders kan, want de autoritaire coach die hij was zou geen match zijn met de huidige volleybaldames. Vindt hij en dat vinden de speelsters.
Als speler heeft Selinger een grote staat van dienst. Met zijn lengte van slechts 1,75 meter was er eigenlijk maar één positie in het veld waarvoor hij in aanmerking kwam. Die van spelverdeler. In zijn jaren bij het Nederlands team is het hoogtepunt toch wel de halve finale van de Olympische Spelen in Barcelona (1992). In die wedstrijd tegen Italië vervangt hij de geblesseerde Peter Blangé en neemt Oranje bij de hand. De ‘angstgegner’ van het Nederlands team wordt verslagen en na de verloren finale tegen Brazilië, houdt ook Selinger zilver over aan een mooi avontuur.
Eigen benen
In dat jaar eindigt na 387 caps ook zijn carrière als international. Wanneer hij stopt als speler, wordt hij coach. Net als zijn vader Arie, die hem bij een Japanse club onder zijn hoede neemt als assistent. Een paar jaar later staat Avital daar als coach op eigen benen. Na dat avontuur en eentje in Spanje, gaat Selinger in 2004 aan de slag als coach van het Nederlands vrouwenteam, met als hoogtepunt het winnen van de World Grand Prix Finals in China (2007). Na een mislukt EK in 2011 wordt hem evenwel de wacht aangezegd.
Toegankelijk
Bijna tien jaar later krijgt hij een nieuwe kans bij de volleybaldames. En is hij een andere Avital, zo zegt hij in een documentaireserie die in de aanloop naar het WK in eigen land is gemaakt. “Ik heb de behoefte om meer toegankelijk te zijn voor mensen. Ik ben niet meer zo gericht op een doel, dat eigenlijk alleen ik maar kan halen”, laat hij zich enigszins cryptisch ontvallen. “Ik ben ook coach om andere mensen te begeleiden.”
Luisteren
Oftewel, Selinger staat open voor inspraak, overleg en is minder autoritair. “Ik ben niet meer zo bang voor hem als vroeger”, zegt spelverdeelster Laura Dijkema in diezelfde documentaire. Thuis is echtgenote Anja zijn ‘spiegel’, die Avital steeds maar weer voorhoudt dat hij beter moet luisteren. “Alleen door te luisteren, kun je mensen beter maken”, beseft Selinger (62), die best nog weleens uit de bocht kan vliegen. Dat noemt hij zelf alleen anders. “Ik word niet gauw kwaad, ik word intens.”
Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen en tickets vindt men op www.volleybal.nl/wkvolleybal