Sport

Atleten AV’34 kampioen op nationale jeugdwedstrijden Nieuwe lichting Apeldoornse talenten klopt aan internationale deur

De jongens U16 (14 en 15 jaar oud) van AV’34 Apeldoorn hebben afgelopen weekend de nationale atletiekcompetitie gewonnen. Dat betekent dat zij zich een jaar lang het beste atletiekteam van Nederland mogen noemen in deze categorie. Met een voorsprong van meer dan 300 punten lieten de jongens met een puntentotaal van 8765 alle gerenommeerde clubs uit o.a. Rotterdam en Amsterdam ver achter zich. De winst kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Twee jaar geleden wonnen ze deze wedstrijd als U14-atleten ook al en twee weken geleden was het al raak bij de nationale meerkamp: daar eindigden maar liefst vier AV’34-atleten in de top-5.

Talentontwikkelingsprogramma
In 2021 is er bij AV’34 een talentontwikkelingsprogramma gestart, onder de naam Kweekvijver Meerkamp. Dit was een kweekvijver voor talentvolle atleetjes waarin allround getraind werd op alle onderdelen. Inmiddels in dit programma uitgegroeid naar een Talentteam Meerkamp, dat bestaat uit 15 atleten tussen de 13 en 17 jaar, die allemaal meedoen in de top-8 van Nederland. Het programma wordt geleid door coaches die zelf in hun jongere jaren ook actief waren in de nationale atletiektop en uitkwamen voor TeamNL.

Op weg naar internationaal succes
Dit jaar heeft het team al 14 nationale medailles binnengehaald. De opvallendste prestaties komen van Apeldoorner Max Cabrera Polanco (15), die als U16-atleet al een hoogte van 2.00m achter zijn naam heeft staan bij het hoogspringen. Daarmee won hij niet alleen goud in zijn eigen categorie, maar ook al zilver bij het NKU18, waarin hij de komende twee jaar nog mag uitkomen. Meerdere atleten uit het team namen deel aan de jeugdinterland met België, Luxemburg en enkele Duitse deelstaten. Die internationale ervaring smaakt naar meer. De komende twee jaren wordt er met verschillende atleten uit het team toegewerkt naar de Europese Kampioenschappen voor atleten U18 in Italië en de Wereld Kampioenschappen U20 in de verenigde Staten.