Sport
APELDOORN – Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.
Anne Buijs speelde in haar carrière voor clubs in zes van de 24 deelnemende landen aan het WK. Dat maakt haar tot een absolute kenner van het internationale volleybal. De 30-jarige international van Oranje heeft bovendien al zo’n 300 interlands achter haar naam staan en is daarmee een van de meest ervaren speelsters in de ploeg van bondscoach Avital Selinger.
Na Nederland fladderde Buijs, via België, uit naar Duitsland, Italië, Azerbeidzjan (de enige niet-deelnemer aan het WK), Turkije en Brazilië. In dat laatste land vond ze niet alleen speelvreugde, maar ook haar liefde. Met partner Ana Carolina da Silva, ook international, speelde ze afgelopen seizoen samen bij Dentil/Praia Clube.
Belevenis
Volleyballen in Brazilië, dat is een belevenis op zich, zegt Buijs, terwijl Nederland enigszins van de leg is omdat het kwik boven de dertig graden is gestegen en nadat de volleybaldames zojuist een zware training in de met airco uitgeruste hal op Papendal achter de rug hebben.
“Sportzalen met airco, die kom je in Brazilië niet veel tegen. Vaak zijn het hallen waarvan de hoeken open zijn, zodat de wind er nog een beetje doorheen kan waaien.”
De hoge temperaturen in speelhallen passen wel een beetje bij het ‘verhitte’ spel van de Braziliaanse ploeg. “Het is een passievol land. Alles wat ze daar doen, doen ze met volle overgave. Dat heeft ook te maken met het feit dat ze door bijvoorbeeld goed te zijn in volleybal, hun hele familie uit de armoede kunnen halen.” Buijs probeerde vanaf het begin in dat enthousiasme mee te gaan. “Maar zoals zij het beleven, dat kun je niet zomaar aanleren. Brazilianen vieren in de play-offs een eerste punt als alsof ze wereldkampioen zijn geworden.”
Opbouw
Of Brazilië sterk genoeg is om in Nederland wereldkampioen te worden, Buijs is er niet zeker van. “Het is heel knap hoe ze deze zomer met vier, vijf speelsters die nog nooit een toernooi hadden gespeeld de finale van de Nations League haalden. Brazilië heeft altijd wel veel talent klaarstaan, maar dat laatste stapje naar de wereldtop is voor veel speelsters toch te groot. Brazilië is ook weer in opbouw. Daarin zijn ze al wel een stukje verder dan wij. Vaak zijn Braziliaanse speelsters complete speelsters, die allemaal goed kunnen passen, een set-up kunnen geven en kunnen verdedigen.”
Niet alleen Brazilië telt straks bij het WK nieuwe gezichten. Buijs: “Ook de Verenigde Staten en Servië hebben deze zomer nieuwe spelers gebracht. Ik loop al een tijdje mee, maar het aantal speelsters dat ik ken, dunt langzaam wel uit. China moet je ook wel tot de favorieten rekenen. Zij combineren het fysieke waarom de Europese teams bekend staan met de Aziatische stijl: snel en behendig. Japan was langere tijd iets minder zichtbaar, maar heeft deze zomer ook wel indruk gemaakt.”
Ingespeeld
Daarmee is het rijtje outsiders en favorieten nog niet af. “Italië heeft in Paola Egonu een absolute superster, Turkije moet je ook niet onderschatten. Voor ons zijn dat altijd wel beladen duels nadat onze coach Giovanni Guidetti naar die ploeg is overgestapt. Polen, dat ook voor een deel thuis speelt, vlak ik ook niet uit.”
Oranje is in eigen land niet topfavoriet. Maar dat neemt niet weg dat Buijs en haar ploeggenoten gebrand zijn op het halen van het hoogst haalbare. “We zitten nog midden in onze voorbereiding. We trainen hard en spelen straks nog een paar belangrijke oefenwedstrijden. Belangrijk is dat we straks op elkaar zijn ingespeeld en dat we goede opties hebben voor als het even niet loopt. Als we dat voor elkaar hebben, kunnen we met de steun van het publiek ook iets moois laten zien.”
Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen is te vinden op www.volleybal.nl/wkvolleybal