Stedendriehoek

Rondleiding voor blinden en slechtzienden bij CODA Museum

Vanaf deze maand wordt weer gestart met Onzichtbaar zichtbaar, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking door één of meer tentoonstellingen in CODA Museum. Tijdens deze rondleiding op maandag 26 juli, van 10.00 tot 11.30 uur, maken speciaal opgeleide rondleiders dat wat visueel niet zichtbaar is, zichtbaar door middel van voelen, ruiken en luisteren. De rondleidingen hebben elke keer een ander thema en deze keer is dat ‘Natuur’.

De natuur vormt sinds jaar en dag al een inspiratiebron voor kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde luchten en wolken van John Constable of aan Amandelbloesem van Vincent van Gogh. Ook in de tentoonstelling CODA Paper Art die nog tot en met 9 januari 2022 in CODA te zien is, heeft de natuur een belangrijke plek. Als thema, maar ook als materiaal. Een aantal kunstenaars heeft zelfs natuurlijke materialen in en rond Apeldoorn verzameld en deze verwerkt in hun werk. Tijdens de rondleiding op 26 juli onderzoeken deelnemers samen hoe deze kunstenaars zich verhouden tot de natuur. Ze gaan in gesprek over de natuur als inspiratiebron, maar ook over bijvoorbeeld het gebruik van dennennaalden in de kunst.

Onzichtbaar zichtbaar begint om 10.00 uur met koffie of thee in CODA Museum, waarna vanaf ongeveer 10.30 uur de tentoonstelling wordt bezocht. Tijdens de uitleg en opdrachten zijn klapstoelen aanwezig, zodat iedereen kan zitten.

Wie de rondleiding wil bijwonen, kan een e-mail sturen naar m.buiting@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Onzichtbaar zichtbaar’. “Noteer daarbij ook de datum, je naam, het aantal personen en of je een geleidehond meeneemt. Aan elke rondleiding kunnen tien deelnemers meedoen (inclusief eventuele begeleiders). Deelname bedraagt €7,50, inclusief toegang tot CODA Museum en koffie of thee vooraf. Voor begeleiders is deelname gratis. Deze informatie is ook te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/onzichtbaar.”

Na succesvolle pilots in CODA Museum en bij Visio is Onzichtbaar zichtbaar sinds juni 2019 een vast onderdeel van de programmering binnen CODA. Dankzij de samenwerking met ervaringsdeskundigen vanuit Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen (kortweg: Visio) zijn deze rondleidingen volledig op de doelgroep afgestemd. De speciaal opgeleide CODA-rondleiders hebben bij Visio hun deskundigheidsbevordering behaald.