Stedendriehoek
HOENDERLOO – Vanaf deze maand worden er themarondleidingen gegeven in het Jachthuis Sint Hubertus. De rondleiding gaat in op de drijfveren van Helene Kröller-Müller. Wat bewoog haar om zoveel moois te realiseren in het Nationale Park De Hoge Veluwe?
In 1906 ging er een wereld open voor Helene Kröller-Müller. Dat kwam door de kunstcursussen die ze volgde bij de Haagse kunstpedagoog en schilder H.P. Bremmer. Zijn lessen hielpen haar bij de zoektocht naar de plek van het geloof in haar leven. Vanaf toen werd Helene een verwoed kunstverzamelaar, met als leidraad de favorieten van Bremmer. Het meest waardeerde ze werken waarin het spirituele en het tastbare in evenwicht waren. Die sloten aan bij haar lijfspreuk: spiritus et materia unum (het geestelijke en het stoffelijke zijn één).
Iets wezenlijks nalaten
Toen ze in 1911 een levensbedreigende operatie moest ondergaan, overdacht Helene wat ze nog wilde in haar leven. Dat was het (laten) bouwen van een museum voor de kunst die ze inmiddels had verzameld. Hiermee wilde ze iets wezenlijks nalaten aan de Nederlandse bevolking. Dat werd het Kröller-Müller Museum. Helene is een jaar directeur van dit museum geweest. Ze overleed in 1939 op 70-jarige leeftijd. In bijna veertig jaar heeft Helene Kröller-Müller veel gerealiseerd. Ze was betrokken bij twintig bouwwerken en had met minimaal zes bekende architecten te maken. Ze kocht 11.500 (kunst)objecten.
Hoger doel
Tijdens deze rondleiding vertelt een gids met welke omstandigheden Helene te maken had en op welke overtuigingen ze haar keuzes baseerde. Eén daarvan is dat een gebouw een hoger doel moest dienen en niet alleen voor praktisch gebruik moest zijn. Er worden vertrekken in het Jachthuis bezocht die bij normale rondleidingen meestal gesloten blijven, zoals de biljartkamer, logeerkamer en de linnenkamer.
De rondleiding kost €7,- per persoon (exclusief entree tot het Park) en duurt 75 minuten. Reserveren kan via www.hogeveluwe.nl/nl/agenda/themarondleiding-een-vrouw-met-een-missie