Stedendriehoek

Praktische tips voor startende ondernemers in de Stedendriehoek

Wil je een bedrijf starten? Dan zijn er naast het maken van een sterk bedrijfsplan heel wat zaken om rekening mee te houden. Zo moet je een boekhouding bijhouden en nadenken over het afsluiten van verzekeringen en het vrijmaken van startkapitaal. In dit artikel vind je tips voor startende ondernemers.

Inschrijven bij de KvK
Je begint met het vastleggen van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Hierbij moet je vooraf de bedrijfsvorm bepalen. Bij een eenmanszaak en VOF ben je hoofdelijk aansprakelijk, met een BV of NV dek je dit grotendeels af. Het nadeel van deze laatste twee vormen daarentegen is dat je te maken krijgt met oprichtkosten. Met een eenmanszaak of VOF ben je voor €50 inschrijfgeld klaar.

Boekhoudprogramma’s vergelijken
Een eigen bedrijf beginnen is serious business. Het is daarom aan te raden om te werken met een goede boekhoudtool. De prijzen van verschillende tools lopen uiteen en variëren vaak op basis van het aantal inkomende en uitgaande facturen per maand.

Boekhoudprogramma vergelijken is dan ook zeker aan te raden. Zet je verwachtingen op papier en kijk naar de voordelen en mogelijkheden van de verschillende boekhoudtools. Ga bij voorkeur voor een boekhoudprogramma met bankkoppeling, dit scheelt je heel wat verwerkingstijd.

Startkapitaal en bedrijfskrediet
Bedenk hoeveel startkapitaal je nodig hebt bij de oprichting van je bedrijf. Zo krijg je mogelijk te maken met kosten voor bijvoorbeeld een laptop, machines of bedrijfspand. Indien je niet genoeg vermogen hebt, dan biedt bedrijfskrediet uitkomst.

Hiervoor moet je een bedrijfslening aanvragen. Sommige verstrekkers van bedrijfskrediet eisen dat je bedrijf minimaal een jaar bestaat of dat je een bepaalde minimale omzet hebt. Bij andere partijen kun je ook als starter terecht. Zoek dit dus uit en zorg dat je het financiële plaatje op een rijtje hebt.

Zakelijke rekening
Bij het starten van een bedrijf hoort ook een zakelijke rekening. Bij de meeste banken betaal je een bijdrage van enkele tientallen euro’s per maand. Wel bieden veel banken je een welkomstkorting, waardoor je bijvoorbeeld de eerste maanden korting krijgt of zelfs gratis bankiert. Houd er rekening mee dat de aanvraag van een zakelijke rekening vaak enkele dagen tot weken duurt.

Hosting, domeinnaam en zakelijke mail
Een goede website waarop je je producten of diensten aanbiedt is tegenwoordig niet meer weg te denken. Zorg daarom dat je tijdig je gewenste domeinnaam vastlegt. De beschikbaarheid van een domeinnaam zou tevens een rol kunnen spelen in de keuze voor je bedrijfsnaam. Je wilt immers dat de URL van jouw gewenste bedrijfsnaam nog vrij is.

Houd daarnaast rekening met de maandelijkse kosten voor hosting en zakelijke e-mail. Bij sommige hostingpakketten zit gratis mail inbegrepen, maar dan zit je vaak wel vast aan bepaalde software. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van Gmail zakelijk, dan betaal je daarvoor enkele euro’s per maand extra.

Verzekeringen afsluiten
Als je voor jezelf gaat werken dan heb je vrije keuze in de verzekeringen die je afsluit. Je bent namelijk niet als vanzelfsprekend verzekert voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand. Deze verzekeringen zijn momenteel niet verplicht om af te nemen, maar kunnen wel aan te raden zijn.

Ga je zakelijk autorijden? Sluit dan een zakelijke autoverzekering af. Al met al kunnen verzekeringen een flinke kostenpost zijn. Het is dus voor jezelf een afweging welke niet-verplichte verzekeringen je alsnog afsluit om risico’s uit te sluiten.

Start met ondernemen!
Zoals je hebt kunnen lezen, komen er heel wat zaken kijken bij het starten van een onderneming. Dit gaat verder dan een goed bedrijfsplan, er zijn genoeg praktische zaken om te regelen. Het is aan te raden om voor jezelf een overzicht te maken van alle stappen die je nog moet doorlopen.

Vergeet verder niet te genieten van het ondernemen. Met ondernemen loop je over het algemeen meer risico, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug. We wensen je veel succes met het opzetten van je nieuwe bedrijf.

Meer weten over ondernemen in de Stedendriehoek? Ga dan hier naar onze categorie Ondernemend voor een overzicht van de laatste updates.