Columns

KUS VAN MUSK

Elon Musk, onze mondiale mafketel, gooit Twitter nog verder op zijn kop. Musk heeft een bijzondere voorliefde voor de letter X. Tesla kent het model X, de website www.x.com was de eerste betaaldienst van PayPal en zijn ruimtevaartbedrijf heet SpaceX. Als klap op de vuurpijl heet zijn zoon X. Niet te verwarren met die in een paspoort.
Het is nogal een chaos op het platform. De ene storing is nog niet voorbij of de andere dient zich aan. Dat die lijsttrekker van ONS Noordoostpolder dat niet als alibi heeft gebruikt, snap je niet he? Die gast kwakte een plaatje met Frans Timmermans in nazi-uniform op Twitter. Na tien minuten werd de gefotoshopte afbeelding onder een luide mea culpa en ‘het was een stomme fout’ van het netwerk afgetrokken. Berthloo Lammers, die de proleetposter had gedeeld, was verbaasd over de ophef. Mooi, hè? Dat een politicus verwonderd is dat een plaat, gelieerd aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog, voor ophef zorgt. Even los van wat we allen tesaam van Timmermans vinden. Zo een plaat is onder geen beding goed te ouwehoeren. Dan ben je toch een droefdropveter?
Daarover gesproken: terug naar Musk. Sinds zaterdag leidt X.com al naar Twitter. Het moet een wereldwijde marktplaats worden voor ideeën, goederen, diensten en kansen. Ook moet kunstmatige intelligentie een rol gaan spelen.
Ik kan vaag lullen, maar wat dit moet gaan worden? Als trotse semi-digibeet ben ik blij dat ik geen Twitter heb of me heb verdiept in ChatGPT. Daar begon laatst iemand over: of ik bang was voor mijn baantje als grapjesschrijver omdat een robot mijn taak ging overnemen? Ik sidder van angst. Niet voor het verliezen van mijn beroeppie, wel als ik denk aan het idee dat we algemene, gegeneraliseerde humor grappig gaan vinden. Een robot kan veel, maar gevoel hebben of overbrengen? Ik weet het niet.
Wel weet ik dat teveel geld en macht, rare dingen met een mens kan doen. Kijk naar onze mondiale mafklapper. En weet u wat ik nou het allerengst aan al deze veranderingen aan dat Twitter-platform vind? Het vogeltje gaat eraf. Het vogelvrije symbool maakt plaats voor een strak gedesignde X. Het kusje van Musk.