Columns

ApoldroNU – Politie Museum

Arnold Zweers

Oh, wat was die Taco Pauka kwaad. Wanhopig ijsbeerde hij tussen de museumstukken die door werklieden onverstoorbaar werden weggehaald uit het laatste onderkomen van het Nederlands Politie Museum in Apeldoorn. Woest op het gemeentebestuur dat weigerde een nieuwe plek voor zijn ‘kindje’ te regelen. Ik probeerde als journalist de museumdirecteur wat vragen te stellen maar deze was, door emoties overmand, amper tot antwoorden in staat.

Een paar jaar had het museum in een voormalig pand van Opel-garage Bakkenes gezeten maar dat, gevestigd vlakbij de bocht in het Apeldoorns Kanaal, moest wijken voor nieuwe woningen. Een tijdje eerder had Pauka met zijn 100.000 historische objecten (waaronder vijftig voertuigen) ook al het veld moeten ruimen aan de Arnhemseweg omdat de Politie Academie daar meer ruimte nodig had. Dit keer, in 2007, was het einde verhaal.

Niettemin kreeg het Politie Museum, inmiddels gefuseerd met het Nederlands Brandweer Museum, in 2014 een tweede leven. In een futuristisch glazen gebouw in Almere. Met Pauka als directeur. De naam: PIT Veiligheidsmuseum. Toch ging ook dat, al na zeven jaar, ter ziele; het gebouw bleek veel te duur. Uitgerekend in ons eigen Apeldoorn zijn nu initiatieven om het Politie Museum in ere te herstellen. De gemeente heeft er de Centraal Beheer-ruïne voor in beeld. Ik zou zeggen: voeg daar dan meteen de nieuwe brandweerkazerne annex veiligheidscentrum aan toe. De dik 40 miljoen euro die gemoeid is met de nieuwbouw op een verkeerstechnisch heilloze plek (Ter Hoeven, Matenpoort), kan mooi worden gestopt in de opknap van het voormalige Centraal Beheer-complex.

Apeldoorn is dan van een blamage af. En onze binnenstad, want CB ligt er pal tegenaan, kan profiteren van de nieuwe categorie dagjesmensen. Ons centrum mag dan, zo lees ik, wat opkrabbelen uit een diep dal, het kan nog heel wat verbetering gebruiken.

Uit betrouwbare bron vernam ik eens dat museum MORE – waar het dorpje Gorssel geweldig mee scoort – ooit aan Apeldoorn is aangeboden, maar hooghartig werd afgewezen. De ‘realistische’ kunst, betaald door wijlen miljardair Hans Melchers, zou ‘geen kunst’ zijn.

Met ‘Politie Experience’ krijgt Apeldoorn een herkansing. Gewoon doen. We hebben dat soort impulsen hard nodig.

Tot volgende week!