Stedendriehoek
APELDOORN – Aaltje van Zweden werkte zeven jaar aan ‘Waar ben je thuis?’ Dit boek is niet alleen het relaas van een persoonlijke zoektocht, maar ook een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor kwetsbare groepen, nu en in de Tweede Wereldoorlog.
Tachtig jaar na de ontruiming van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch (in de nacht van 21 op 22 januari 1943) gaat CODA-directeur Carin Reinders op zondag 22 januari met Aaltje van Zweden in gesprek over de bescherming van kwetsbare mensen, de totstandkoming van het boek, haar persoonlijke betrokkenheid als moeder bij het onderwerp en de pijnlijke link tussen heden en verleden.
Op een morgen als Aaltje van Zweden naar buiten kijkt, komt plots een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze begrijpt niet waarom deze vraag bij haar opkomt en besluit op onderzoek uit te gaan. Al gauw blijkt dat er Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd is uit het huis waar zij op dat moment tijdelijk woont. Als moeder van een kind met autisme dient de volgende vraag zich aan: wat gebeurde er eigenlijk met dit soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl ze in de zoektocht naar antwoorden schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de coronapandemie. Aaltje van Zweden ziet dan van dichtbij hoe kwetsbare mensen er direct onder lijden als de samenleving onder druk komt te staan. In haar boek Waar ben je thuis? pleit ze voor een volwaardige en zichtbare positie in de maatschappij van mensen met een beperking. Niet alleen omdat zij de samenleving veel te bieden hebben, maar ook omdat erbij horen betekent dat mensen voor je opkomen als het erom spant. CODA-directeur Carin Reinders gaat op zondag 22 januari met Aaltje van Zweden in gesprek en neemt toehoorders mee in de persoonlijke en historische zoektocht van Aaltje van Zweden.
Er is inloop vanaf 10.45 uur, om 11.00 uur begint het interview van Carin Reinders met Aaltje van Zweden. Van 12.00 tot 12.30 uur is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Aansluitend is er gelegenheid om het boek te kopen en /of een drankje te nuttigen in CODA Café. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.coda-apeldoorn.nl/aaltjevanzweden (7,50 euro met CODA-pas, 10 euro zonder CODA-pas).
Aaltje van Zweden-van Buuren (1963) is schrijver. Samen met dirigent Jaap van Zweden heeft ze vier kinderen. De diagnose autisme van hun zoon Benjamin leidde in 1996 tot de oprichting van Stichting Papageno. Deze stichting verleent steun aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2015 opende ze het eerste Papageno Huis: een huis voor begeleid wonen en werken voor jongvolwassenen met autisme. In 2016 ontving Aaltje van Zweden de prestigieuze Helene de Montigny-prijs voor haar inzet voor mensen met autisme. In 2017 verscheen de bestseller ‘Om wie je bent’, waarvan de opbrengst naar Stichting Papageno ging.
In 2023 is het tachtig jaar geleden dat de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in de nacht van 21 op 22 januari 1943 op brute wijze ontruimd werd door de bezetter. Patiënten en medewerkers werden rechtstreeks gedeporteerd naar Auschwitz. Bij het nog altijd lopende onderzoek naar de namen van slachtoffers zijn ondertussen bijna 1600 namen geteld. De ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch wordt op maandag 23 januari herdacht. De namen worden van 10.00 tot 12.00 uur voorgelezen in Het Vierhuis op het voormalig terrein van Het Apeldoornsche Bosch (’s Heeren Loo). De herdenking heeft op 23 januari om 13.30 uur plaats in CSO de Prinsenhof aan de Mr. Van Hasseltlaan 57 in Apeldoorn. Meer informatie: www.apeldoornschebosch.nl/actueel.