Stedendriehoek
Sporten is gezond en leuk, maar kan frustrerend worden als je tijdens je training last krijgt van je rug, knie of elleboog. Of je nu recreant bent of op het hoogste niveau sport, je wilt op je best presteren, zonder pijn of ander ongemak.
In een osteopathiepraktijk worden veel sporters behandeld: van beginnende hardlopers tot fanatieke crossfitters. Ook topsporters weten de weg naar een osteopathie praktijk te vinden. Logisch ook, osteopathie helpt om blessures te voorkomen én zorgt voor sneller herstel bij acute en chronische klachten. Niet voor niets nemen Wesley Sneijder en Arjen Robben hun osteopaat mee naar het voetbalveld. Wielrenners en motorcrossers maken veel gebruik van osteopathie om sneller te revalideren of nog beter te presteren.
In de sportwereld wordt ook preventief veel gebruik gemaakt van osteopathie. Het helpt om fit te blijven. Hierbij kan je niet alleen denken aan het soepel maken van gewrichten die met elkaar verbonden zijn, maar ook aan het werken aan de beweeglijkheid van o.a. organen, spieren, zenuwen en bloedvaten, zodat die hun functie goed kunnen blijven uitoefenen. Een gezond lichaam is een soepel lichaam, zonder verklevingen, blokkades of andere problemen.
Sportblessures die we veel tegenkomen in de praktijk zijn:
Behandelen van de oorzaak
De meeste klachten ontstaan door overbelasting of een ongelukkige misstap, maar soms is er meer aan de hand. Dan heeft lokaal behandelen weinig zin en zal de klacht altijd terugkeren, ook na een periode van rust. Osteopaten doen niet aan symptoombestrijding, maar zoeken naar beperkingen in de beweeglijkheid van het hele lichaam en helpen die beperkingen op te lossen. Zo kunnen problemen met de beweeglijkheid van de darmen leiden tot verminderde beweging van het bekken, waardoor je last krijgt van je onderrug tijdens het sporten. De osteopaat zal dan je buik behandelen om je van je rugblessure af te helpen.
Preventie
Langere tijd doorlopen met een sportblessure kan leiden tot nieuwe blessures. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van shin splints tijdens het hardlopen, kan je geneigd zijn om anders te gaan bewegen om de pijn te vermijden. Dat kan ertoe leiden dat er elders in het lichaam bewegingsbeperkingen ontstaan, die op hun beurt weer nieuwe klachten veroorzaken. De osteopaat spoort die beperkingen op en maakt je lichaam weer soepel.
Ook als je geen klachten hebt, is het verstandig om als sporter regelmatig bij de osteopaat langs te gaan. Een soepel bewegend lichaam kan immers tegen een stootje. Voorkomen is beter dan genezen.