Stedendriehoek

Opnieuw bijzondere dodenherdenking

Op zaterdag 4 mei wordt de jaarlijkse dodenherdenking gehouden, uiteraard ook in Apeldoorn. “Met een oorlog zo dichtbij in Oekraïne en de strijd in het Midden-Oosten zien we met eigen ogen hoe soldaten en inwoners vechten voor hun vrijheid en daarvoor vaak de hoogste prijs betalen. De vanzelfsprekendheid dat er nooit meer oorlog zal zijn, zijn we in de afgelopen jaren helaas kwijtgeraakt. Dat maakt de herdenking opnieuw tot een heel bijzondere”, zegt Frans de Heus, voorzitter van de werkgroep ‘17 april en 4 mei’ van de Stichting Bevrijding ’45.

De herdenking bestaat uit twee onderdelen: in de Grote Kerk wordt vanaf 18.45 uur een herdenking gehouden en iedereen is daarbij van harte welkom. Bij deze herdenking zijn vooral jongeren betrokken, die met muziek en het voordragen van teksten stilstaan bij de verschillende slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van slachtoffers van oorlogsgeweld na 1945. Leerlingen van Gigant en Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPMA) zorgen voor de muzikale omlijsting. Een vocaal ensemble van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap brengt ook een lied ten gehore.

Verder worden twee verhalen voorgedragen door leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn. Deze verhalen gaan over: de militair en latere verzetsstrijder Rein Boomsma; het driejarige joodse meisje Lida Kropveld dat vanuit het Apeldoornsche Bosch is gedeporteerd. Aansluitend is de stille tocht, die rond 19.20 uur vertrekt bij de Grote Kerk en naar het Oranjepark voert. Daarna wordt bij het oorlogsmonument ‘de man met de vlag’ de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. De Stichting Bevrijding ’45 organiseert deze herdenking om stil te staan bij alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, waar ook ter wereld.

Tijdens deze herdenking in het Oranjepark houdt burgemeester Ton Heerts een toespraak. Na de kranslegging door de burgemeester en het blazen van de taptoe, is er om 20.00 uur twee minuten stilte. Een leerling van het Veluws College Walterbosch draagt dan een gedicht voor. Daarna worden kransen gelegd.

In het park wordt de muzikale ondersteuning verzorgd door muziekvereniging Klarenbeek.