Ondernemend

Ambachtelijk speciaalbier, lokale producten en verse koffie bij Puik Bieren

APELDOORN – Vorige week woensdag opende Puik Bieren Brouwerij-Proeflokaal zijn deuren in het centrum van Apeldoorn, aan Beekstraat 10. In het proeflokaal kunnen mensen terecht voor ambachtelijk speciaalbier, een verse kop koffie van het Lierense koffiebedrijf Ongebrand en een lekkere lunch, terwijl zij door de glazen wand kunnen zien hoe het bier gebrouwen wordt. Richard Pool zit aan de bar en kijkt om zich heen: “Het is precies zoals ik bedoeld heb. Mensen zijn lekker aan het werk en de gasten genieten van een biertje.”

Richard begon 25 jaar geleden hobbymatig met bierbrouwen. In 2015 groeide dit – met de opening van zijn microbrouwerij aan de Oude Apeldoornseweg – uit tot een professie. Een proeflokaal stond toen al in de planning, maar of dat op deze locatie zou zijn was nog de vraag. In februari 2019 bereikte Elizen Vastgoed met Richard een overeenstemming om de bierbrouwerij met het proeflokaal in het centrum van Apeldoorn te vestigen. Dit is op de plek van het voormalige V&D-blok, tussen kledingwinkel De Hangar en het voormalige pand van het Leger des Heils in de Beekstraat. Elizen Vastgoed huurde Akor Bouw in. En architectenbureau 2802 ontwerpt en adviseert in het herontwikkelen van panden, zowel rondom als in het gebouw.

“Wij realiseren bouwprojecten op het gebied van wonen, werken en winkelen in Nederland en internationaal”, vertelt projectleider Niek Nijssink. “Het gaat daarbij niet alleen om deskundig bouwen, maar vooral om meedenken in (duurzame) oplossingen en planning. De bedoeling van dit project was om de binnenstad te verfraaien. Het was een leuke, uitdagende klus, aangezien er al jaren niets meer aan het gebouw was gedaan. We hebben in de Beekstraat het pand vijf à zes meter uitgebouwd naar voren. Het springt nu meer in het oog.” Het pand valt ook op door de raamstickers en het vernieuwde Puik-logo. “Het was een goede samenwerking met Richard en Astrid. Het zijn twee enthousiaste mensen. Hun verhuizing naar de Beekstraat toont lef en ondernemerschap. Daar heb ik echt respect voor.”

Doordat het blok pal in het centrum ligt, was het echt een bouw ‘op de postzegel’. “Met zo’n kleine bouwplaats moet je heel flexibel zijn. Logistiek was het soms best een uitdaging. We hebben nauw contact met de omwonenden gehad. Je bent toch bijna twee jaar bezig en het zorgt voor overlast. Communicatie is dan heel belangrijk.” De projectleider noemt Puik Bieren zeker een aanwinst voor de binnenstad. “Het product spreekt heel erg aan. Wij zijn ook hartstikke trots en blij met het eindresultaat.”

Aan duurzaamheid is ook gedacht bij het herontwikkelen van het pand. Zo is er een groengevel aan de buitenzijde, zodat het pand beter wordt geïsoleerd. Door de grote raampartijen komt er ook warmte van de zon binnen en de vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte beter blijft hangen. Het proeflokaal en de bierbrouwerij worden gescheiden door een grote glazen wand. “De temperaturen worden goed gescheiden”, legt Richard uit. “In de brouwerij is het wat frisser dan in het proeflokaal.”

InstalCenter Van Tongeren

Alles rondom gas, water en elektra werd verzorgd door InstalCenter Van Tongeren. Onder leiding van eigenaar Evert van Tongeren, droegen zoon annex medewerker Robbie van Tongeren en een collega zorg voor het complete pakket. “We hebben er zo’n anderhalve maand volle bak met z’n tweeën aan gewerkt en het resultaat mag er zijn. We hadden het geluk dat het pand relatief nieuw is, waardoor er geen onverwachte hindernissen zijn opgetreden. Het enige lastige aan de klus was eigenlijk dat er geen tekening van het gebouw voorhanden was, zodat we alles zelf moesten bedenken en uitvoeren. Maar vanaf dag één waren we ook daar snel uit”, vertelt Robbie. Vervolgens, lachend: “Of ik er zelf veel belang bij had dat we vlot klaar waren? Haha, nee, ik ben geen bierdrinker. Maar wel blij met het eindresultaat!”

Richard Pool kent Robbie al van zijn vorige brouwerij waar hij ook het een en ander had gedaan. “Ze zijn lekker druk geweest”, lacht de bierbrouwer. “Je kunt van ze op aan. Ze werken ook lekker door.”

Industriële inrichting

Richard is erg te spreken over de samenwerking met de bedrijven. “Er komt zoveel op je af ineens”, legt hij uit. “Het is fijn als iemand meekijkt en -denkt.” De inrichting heeft Richard samen met zijn partner Astrid van der Star gedaan. Het proeflokaal heeft een industriële look met grijstinten, eikenhouten tafels, stalen rails, leer en robuuste zuilen. “De stijlen passen goed bij elkaar. Zo sluiten de grijze tinten aan de buitenkant goed aan bij de vloertegels in het proeflokaal.” De ruimte is verdeeld in verschillende hoeken. Zo is er een zithoek met Chesterfield-banken, een stamtafel voor veteranen, hoog- en laagzitters, een podium, koffiehoek, shop en niet te missen: de acht meter lange bar. De bierbrouwerij is te zien door een grote ramenpartij. Ondanks wat tegenslagen verwacht Richard deze week hier te gaan brouwen. “Op de tap kunnen 24 bieren. Momenteel heb ik er vijf van mezelf (waaronder een blond bier en tripel), vier vriendenbieren en een pils. Ik vind het belangrijk om samen te werken met kleine brouwerijen en lokale ondernemers. Dat zie je ook weer terug in de hapjes en lunch.”

Vers gebrande koffie

Een lokale ondernemer die ook onderdak heeft bij Puik Bieren Brouwerij-Proeflokaal, is koffiebranderij Gebrand. Deze besloten vennootschap (bv) wordt gerund door Yvonne en Ivo van der Putten en Sandra Nawijn. In het proeflokaal staat Sandra iedere woensdag en donderdag koffie te branden. “We branden in kleine hoeveelheden, omdat we het na een week weggooien”, vertelt Sandra. “Simpelweg omdat het dan niet meer lekker is. Het duurt 15 minuten om de koffie te branden. We werken met de nieuwste brander, die niets uitstoot, waardoor hij ook duurzaam is.” Men heeft een bijzondere keuze tussen koffiebonen uit Nepal, Colombia en decafé. “Allemaal vers gezet, dat vind je nergens anders”, glimlacht Yvonne.

750 tot 900 liter bier

In de bierbrouwerij kan Richard twaalf keer meer brouwen dan met zijn vorige brouwinstallatie. “Ik heb een installatie van 750 tot 900 liter per brouwsel en met de mogelijkheid om er een ketel bij te plaatsen, zodat ik op 1500 liter per keer uitkom.” Het bier bestaat uitsluitend uit natuurlijke en selectief uitgezochte grondstoffen, zoals mouten, hopbloemen en gisten. Deze moeten goed op elkaar aansluiten om zodoende de smaak van het bier te versterken. “Ik ben dol op rockmuziek en die rock proef je in mijn bier.”

Ook de etiketten en namen van Puik Bieren zijn bijzonder. Denk aan namen zoals de Blonde Donder (een blond bier), Vurige Bliksem (quadrupel) en Dartele Deerne (IPA). Op de etiketten staan mooie pin-updames, geïnspireerd door de afbeeldingen die op wapentuig worden gebruikt. Op de grote muurschildering, die is gemaakt door kunstenaar Davor Smoljan, komt een pin-up ook weer terug. Doordat Richard tot op heden nog werkt bij defensie en het een warm hart toedraagt, is het kunstwerk een ode aan militairen. Daarnaast bevat het verschillende elementen die de bierbrouwer kenmerken: tatoeages, een gekko en rock ‘n roll. “De dame staat voor een Spitfire (vliegtuig) van de luchtmacht, draagt een blauwe vredeshelm en een Motörheadshirt (een van mijn favoriete bands) en heeft net als ik tatoeages. Een daarvan is een gekko, het figuurtje dat voorheen mijn logo was. Ik ben zelf wel een beetje een gekko. Ik ben eigenwijs, heb een dikke kop van het bierdrinken en ben wel gek dat ik twee fulltimebanen heb.” De bierbrouwer wil defensie voorlopig niet loslaten en zeker de veteranen niet. Naast dat hij een veteranenbier heeft gebrouwen, is hij met het Veteraneninstituut in gesprek om in het proeflokaal en de bierbrouwerij werkgelegenheid te bieden aan hen om ze te helpen re-integreren in de maatschappij. “Het zou al mooi zijn als we één veteraan kunnen helpen.”

Richard laat weten dat zodra alles ‘gefinetuned’ is, hij een grote opening zal geven. Blijf vooral op de hoogte via Facebook en Instagram @Puik Bieren. Puik Bieren Bierbrouwerij-Proeflokaal is woensdag geopend van 10.00 tot 21.00 uur, donderdag van 10.00 tot 22.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en zondag van 12.00 tot 20.00 uur.