Stedendriehoek
De aanslagbiljetten gemeentebelasting worden in de maand februari verstuurd. Afhankelijk van uw gegevens ontvangt u het aanslagbiljet digitaal via MijnOverheid of per post. Heeft u een account op MijnOverheid? Dan ontvangt u vanaf 16 februari het aanslagbiljet in uw berichtenbox. Anders ontvangt u vanaf 21 februari het aanslagbiljet via de post.
Wilt u het aanslagbiljet vanaf volgend jaar digitaal ontvangen? Dan kunt u dat snel en gemakkelijk zelf regelen via de website www.mijnoverheid.nl. Op de website van Tribuut www.tribuut.nl/informatie/mijn-overheid kunt u nalezen hoe u dit kunt doen.
Alle huishoudens en ondernemers in de gemeente Apeldoorn krijgen 100 euro korting op de belastingaanslag. De eenmalige verlaging is te danken aan uitgestelde investeringen en een hogere uitkering van het Rijk.
Neem gerust contact op met Tribuut belastingcentrum als u vragen heeft. U kunt van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur bellen naar 055 580 22 22. U kunt uw vraag ook mailen naar info@tribuut.nl.
Op 1 februari was het zeventig jaar geleden dat de dijken doorbraken in Zuidwest-Nederland. Vorige week, op 1 februari, was burgemeester Ton Heerts uitgenodigd bij de herdenking van de watersnoodramp in het dorpje Oostdijk. Gemeente Apeldoorn hielp de Zeeuwse gemeente Kruiningen (nu gemeente Reimerswaal) na de verschrikkelijke watersnoodramp. Door ondernemers, de brandweer, boeren, de gemeente: van alles werd er gedaan en gebracht om te helpen. Die onderlinge band is er nog steeds.
In 1955 openden in Oostdijk, met hulp van Apeldoorn, de deuren van een houten dorpshuis/schoolgebouw. Inmiddels staat er een stenen gebouw, met de naam: Dorpshuis Apeldoorn. Burgemeester Heerts zei in Oostdijk dat hij het eervol vindt dat het gebouw nog steeds zo heet. Maar niet alleen eervol. “Ik ervaar het ook als een symbool voor de kracht van onderlinge hulp en verbondenheid”, zei hij. “En die is in 2023 nog even nodig als in 1953. Denkt u maar aan de hulp die we nu allemaal bieden aan de Oekraïners. Ook hier in Zeeland.”
De gemeente helpt u graag met uw tuin groener maken. Daarom gaat dit voorjaar de tegeltaxi weer rijden. De gemeente komt door heel Apeldoorn gratis tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door nieuwe.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken, omdat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Stenen verkoelen niet als het erg warm is en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt hiertegen. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. Planten en bomen helpen ook uw tuin of terras af te koelen in hete periodes.
De tegeltaxi rijdt van eind maart tot begin mei. Aanmelden kan tot en met 7 maart via de website www.apeldoorn.nl/tegeltaxi. De tegeltaxi haalt alléén tegels op. Overig materiaal als houten vlonders, grind, puin of groenafval neemt de gemeente niet mee. U maakt een foto voor en na. Deze foto’s mailt u naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.
Op de fiets naar de stad is een goed idee. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Om het fietsen naar de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, zijn er zeven fietsenstallingen. In deze stallingen staat uw fiets veilig en droog, voor niets.
Tot maximaal 11.00 uur mag u uw fiets bij een winkel neerzetten. Zo kunt u gemakkelijk een snelle boodschap doen. Na 11.00 uur en tot de winkels sluiten (maandag tot en met zondag 18.00 uur en alleen op donderdag 21.00 uur) mag u uw fiets niet meer neerzetten buiten de vakken en rekken. Dan kunt u uw fiets of scooter neerzetten in een van de bewaakte stallingen, in de fietsrekken, fietsparkeervakken of scooterparkeervakken. De fietsparkeervakken zijn op straat aangegeven met witte randen.
Sinds begin dit jaar heeft de gemeente een nieuwe fietsenstalling geopend. Deze fietsenstalling vindt u aan het Marktplein 42, in het voormalige Rabobankpand. De stalling is open van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 24.00 uur en zondag van 11.30 tot 24.00 uur. In deze fietsenstalling is er ook ruimte om uw bakfiets te stallen en elektrische (bak)fietsen en scooters op te laden. Ook is er een openbaar toilet aanwezig dat geschikt is voor minder validen.
U vindt alle fietsenstallingen en de openingstijden op www.apeldoorn.nl/fietsenstalling. Daar leest u ook meer over de parkeervakken op straat.
Vanwege de woningnood is zowel de landelijke overheid als de gemeente Apeldoorn op zoek naar nieuwe en creatieve oplossingen voor het versneld bouwen van woningen. Eén van de oplossingen daarvoor is het bouwen van mooie en betaalbare flexwoningen. Daarvoor is er nu een gezamenlijk project met de naam Host-City. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was maandag 30 januari op werkbezoek in Apeldoorn. Hij zette bij deze gelegenheid zijn handtekening onder dit initiatief.
Apeldoorn en Doetinchem zijn de eerste gemeenten die meedoen aan dit project. Namens de gemeente Apeldoorn tekenden de wethouders Henk van den Berge en Peter Messerschmidt. Nu de handtekeningen zijn gezet, kan er worden gestart met het vervolgonderzoek dat voor de zomer klaar moet zijn. Ondertussen zijn op 1 februari ook zo’n 150 omwonenden en belanghebbenden bijgepraat over dit initiatief. Op de website www.apeldoorn.nl/zuidrand leest u hier meer over.
Minister De Jonge was op werkbezoek in Apeldoorn om zich te laten bijpraten. Op de fiets heeft hij een aantal projecten en ontwikkelingen in en rond de binnenstad bezocht. De wethouders Peter Messerschmidt en Jeroen Joon vertelden over de plannen voor woningbouw van de gemeente. De stijgende bouwkosten en de woningnood onder jongeren en mensen met een laag inkomen zijn daarbij factoren van belang. Ook de samenwerking in de Regio Stedendriehoek en de provincie Gelderland was onderwerp van gesprek.
Kinderburgemeester Jolie gaf tijdens de Midwinter Marathon het startschot voor de Kidsrun 500 meter.
Op zaterdag 11 februari van 14.00 tot 16.00 uur staan de bewoners van Klein Zuidbroek voor u klaar om te vertellen hoe het is om tiny te wonen. U bent van harte welkom om het mooie terrein, de moestuin en de 10 tiny houses te bekijken. Neem een eigen mok mee. Dan doen zij hun best u te verwelkomen met een kop koffie, thee, chocomel of glühwein. Kom zoveel mogelijk met het OV of met de fiets in verband met beperkte parkeergelegenheid in de wijk. Het adres van Klein Zuidbroek is Rumbastraat 171, 7323 RL Apeldoorn.