Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Apeldoorn gaat weer bladruimen

Vanaf half november gaat de gemeente weer op pad om gevallen blad in de wijken weg te halen. Dat doen we omdat bladeren in combinatie met regen gladheid kan veroorzaken. Ook kunnen rioolkolken verstopt raken door de bladeren.

Alle hoeken van de gemeente komen aan de beurt. Elke week bezoekt de gemeente een andere wijk in Apeldoorn. U kunt de planning bekijken op de website www.apeldoorn.nl/bladafval. Bladafval buiten de vaste routes ruimt de gemeente niet op. Als bladeren een gevaarlijke situatie veroorzaken, kunt u dit melden via www.apeldoorn.nl/meldingen.

Blad laten liggen

Op sommige plekken, waar het geen gevaar oplevert, laten we het blad liggen. Egels en insecten hebben hier belang bij om te kunnen overwinteren. Daarnaast is het blad belangrijk voor een gezonde bodem. Bladeren vormen namelijk een belangrijke isolatielaag die planten nodig hebben om een strenge winter door te komen. Een gezonde bodem is ook beter beschermd tegen droogte en grote regenbuien.

Wat doet u met uw bladafval?

U kunt helpen door de stoep en oprit te vegen. Als u het blad langs de kant van de weg veegt, neemt de gemeente het mee in een veegronde. Staat er een bladkorf bij u in de buurt? Ook daar kunt u het blad in kwijt. Om de natuur en bodem een handje te helpen, kunt u het blad in uw tuin en border laten liggen. Doordat het blad verteert, hoeft u in het voorjaar minder meststoffen te gebruiken. Toch liever geen bladeren in uw tuin? U kunt uw bladafval ook kwijt in de groene container. Deze wordt gratis geleegd.

Meer weten over waar en wanneer de gemeente langskomt om het blad op te ruimen? Kijk dan op de website www.apeldoorn.nl/bladafval.

Foto: Rob Vos


 

Wees voorbereid: wat te doen bij noodsituaties

In Nederland zijn de hulpdiensten goed voorbereid op rampen en ongelukken. Toch kan er altijd iets onverwachts gebeuren, zoals langdurige stroomuitval, overstromingen, extreme hitte of storm. Daarom is het handig om zelf ook voorbereid te zijn. Hoe zou u reageren in een noodsituatie? Heeft u spullen in huis om een tijdje zelfstandig te kunnen overleven?

Wat heeft u nodig?
Waarschijnlijk heeft u de meeste spullen al in huis: flessen water, houdbaar eten, dekens en een zaklamp. Kijk eens op de website www.denkvooruit.nl/noodpakket voor een handige lijst van benodigdheden.

Maak een noodpakket
Verzamel de spullen in een waterdichte rugzak of tas die u makkelijk kunt pakken en meenemen als dat nodig is. Controleer elke zes maanden of de producten nog houdbaar zijn en kijk of het pakket past bij uw situatie. Denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten voor huisdieren.

Maakt u zich zorgen?
Het is normaal dat u zich soms zorgen maakt over wat er allemaal in de wereld gebeurt. Het volgen van nieuws over dreigingen en rampen kan ervoor zorgen dat u zich machteloos voelt. Als u merkt dat dit uw dagelijks leven beïnvloedt, kunt u tips vinden op de website van Denk Vooruit: www.denkvooruit.nl.


 

Jubileumexpositie Ateliers Apeldoorn in stadhuis

Stichting Ateliers Apeldoorn bestaat dit jaar 30 jaar. Ter gelegenheid hiervan kunt u van 19 november tot en met 13 december een mooie collectie schilderijen en keramiek bekijken. De werken zijn gemaakt door professionele kunstenaars uit Apeldoorn.

Stadsdichter Peter-Jan de Wilde heeft speciaal voor dit jubileum het gedicht ‘Creatie’ geschreven. In dit gedicht beschrijft hij op een bijzondere manier hoe kunstwerken ontstaan.

De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. Bij een bezoek ontvangt u gratis het boekje ‘30 jaar Ateliers Apeldoorn: Samen creëren en inspireren’.


 

Fietsenstalling Oranjerie sluit en stalling Mariastraat opent in voorjaar

Vanaf 1 december sluit de fietsenstalling Oranjerie. In het voorjaar van 2025 opent de fietsenstalling aan de Mariastraat, in het voormalig Bristolpand. Deze stalling wordt volledig gelijkvloers en biedt ruimte aan ruim 800 fietsen.

Met uw fiets kunt u terecht in zes andere gratis overdekte fietsenstallingen in de binnenstad. Doet u snel een boodschap? Dan kunt u uw fiets ook parkeren in één van de fietsvakken verspreid door de binnenstad. Een overzicht van alle stallingen en vakken vindt u op de website www.apeldoorn.nl/fietsenstallingen.

Waarom sluit de fietsenstalling Oranjerie?

De fietsenstalling sluit, omdat de Oranjerie plaatsmaakt voor Stadspark Oranjerie. Het winkelcentrum verandert in een levendig stadshart met 450 woningen, een hotel en kantoorruimte. Hierdoor kan de stalling Oranjerie helaas niet openblijven tot de nieuwe stalling aan de Mariastraat klaar is.


 

Herinrichting Kamp Nieuw-Milligen opnieuw vertraagd

In december 2023 bleek dat de bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen door de huidige stikstofmaatregelen met tenminste één jaar is vertraagd.

Nu, bijna een jaar later, is nog steeds onvoldoende duidelijk hoeveel tijd er nodig is om te voldoen aan alle regels. De bouw van de nieuwe kazerne kan dan ook nog niet van start.

Vervelend bericht
De vertraging en de onzekerheid over hoe lang het duurt is vervelend voor alle betrokkenen. In de eerste plaats voor de marinierseenheden en het ondersteunend personeel, maar ook voor omwonenden, de markt, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de gemeente Apeldoorn en de provincie Gelderland.

Vertrouwen
Defensie is samen met het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek met de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn over een oplossing. Zij hebben het vertrouwen om daar samen uit te komen en doen er alles aan om met alle betrokkenen de herinrichting van Kamp Nieuw-Milligen alsnog zo snel als mogelijk te realiseren.


 

Reizen met het OV moeilijk? Maak een proefreis!

Reizen met het OV kan een behoorlijke drempel zijn. De proefreis is daarom een prettige manier om reizen met het openbaar vervoer te oefenen. U krijgt tijdens deze reis uitgebreid uitleg over het reizen met het openbaar vervoer.

De OV-ambassadeurs kiezen een traject waarbij u met zowel de trein als met de bus reist.

Er is uitgebreide aandacht voor de OV-chipkaart en de werking van de kaartautomaten.
Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw  OV-chipkaart. Ook oefent u met het opladen van bijvoorbeeld uw reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.  Er is voldoende tijd om vragen te stellen.

Ook een proefreis maken? De eerstvolgende proefreis is op 26 november. Let op: aanmelden is nodig en u heeft een ov-chipkaart nodig. Aanmelden kan tijdens het fysieke inloopspreekuur bij de OV-ambassadeurs, via de website www.ervaarhetov.nl/proefreis, door een e-mail te sturen naar ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl of door te bellen naar 038 – 45 40 130


 

Gemeente Apeldoorn beschermt het jonge erfgoed

Apeldoorn heeft acht nieuwe monumenten. Deze gebouwen zijn tussen 1970 en 1990 gebouwd en vertellen een belangrijk verhaal over onze stad. De gemeente wil dat deze bijzondere gebouwen bewaard blijven voor nu en later. Daarom zijn ze aangewezen als jong erfgoed. Zo blijft de identiteit van Apeldoorn herkenbaar en zorgen we dat het unieke stadsbeeld bewaard blijft.

Naast de acht monumenten zijn er ook vier gebouwen als beeldbepalend pand aangewezen en zeven buurten als beschermd stads- of dorpsgezicht. Het gaat om woningen, kantoorgebouwen, buurten en één begraafplaats. Apeldoorners hebben mee kunnen denken over welke gebouwen bij de ‘collectie Apeldoorn’ horen. Onder anderen de drive-in woningen in de Maten en Zevenhuizen, en de Wiekelaar in Loenen zijn opgenomen in de lijst.

Wilt u weten welke gebouwen en buurten beschermd zijn? De hele lijst is terug te lezen op de website www.apeldoorn.nl/post70