Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Bladeren ruimen? Kies voor de bladkorf of laat ze liggen

Op verschillende plekken in Apeldoorn staan weer bladkorven. Hierin kunt u de gevallen bladeren kwijt die bijvoorbeeld in uw tuin liggen of voor op uw stoep. Takken en ander tuinafval horen in de groene container.

Wist u dat u bladeren ook gewoon kunt laten liggen in uw tuin en border? Het is een mooie, natuurlijke bescherming voor planten én egels, en het bevordert een gezond bodemleven. In de Apeldoornse perken en groenstroken laat de gemeente daarom ook vaak bladeren liggen.

Vanaf 18 november ziet u de gemeentewerkers op verschillende plekken toch blad weghalen of bermen maaien. Dat heeft alles te maken met veiligheid, want natte bladeren op wegen en stoepen kunnen glad zijn en ongelukken veroorzaken. De korven blijven tot week 51 in de wijken staan.

Wilt u weten waar de korven precies staan of wat u met uw bladafval kunt doen? Kijk dan op www.apeldoorn.nl/bladafval.


 

Energy Talks en uitreiking Energy Award

Laat u inspireren tijdens de Energy Talks op dinsdagavond 12 november bij Achmea aan de Laan van Malkenschoten 20. Dit is een netwerk- en ondernemersavond bij Achmea. Hoe kunt u als ondernemer, instelling of organisatie blijven ondernemen en groeien, terwijl het stroomnet vol is?

Nationale Klimaatweek
Op deze avond wordt ook de Energy Award 2024 uitgereikt, als onderdeel van de Nationale Klimaatweek. Deze award is een speciale prijs voor bedrijven en organisaties in de gemeente Apeldoorn die veelbelovende maatregelen nemen om over te stappen naar duurzame energie. De avond is toegankelijk voor alle bedrijven en organisaties in de gemeente Apeldoorn.

Aanmelden


 

Het Kroonpad en De Wegwijzer winnen originaliteitsprijs Textiel Race Apeldoorn

Na vier weken van inzamelen, repareren en ruilen is er een einde gekomen aan de Textiel Race in Apeldoorn. Leerlingen van elf Apeldoornse basisscholen leerden alles over de invloed van de textielindustrie op het milieu. Een gedeelde eerste prijs voor originaliteit werd gewonnen door scholen Het Kroonpad en De Wegwijzer.

Om de berg textielafval te verkleinen, gingen scholieren afgelopen maand fanatiek aan het repareren, hergebruiken, upcyclen en inzamelen voor recycling. Leerlingen van de elf deelnemende scholen hebben in totaal 333 kledingstukken doorgegeven via Marktplaats voor een tweede leven. Daarnaast hebben ze 112 items gerepareerd en 5960 kilo textiel ingezameld.

Kinderen konden extra punten verdienen met originele acties. Het Kroonpad en De Wegwijzer hebben hiermee een gedeelde eerste plek verdiend. Zo ging De Wegwijzer enthousiast aan de slag met het upcyclen van oude spijkerbroeken. Daarmee maakten ze onder andere een mooie zitzak. Het Kroonpad organiseerde een echte modeshow met de door de kinderen ingezamelde kleding.

Alle scholen die hun doel hebben gehaald, krijgen een Fixing Fashion workshop bij CODA, waarbij ze leren repareren of upcyclen van textiel. De leerlingen van Het Kroonpad en De Wegwijzer winnen daarnaast een fotoshoot met een professionele fotograaf. Het Kroonpad ontving deze prijs uit handen van wethouder Danny Huizer. De Wegwijzer krijgt de prijs op een ander moment in verband met studiedagen.

De scholen die dit jaar meededen zijn: De Bongerd, De Zonnewende Ravelijn, De Zonnewende Keerkring, Het Woudhuis, De Regenboog Woudhuis, De Wegwijzer, Koningin Wilhelmina, Het Kroonpad, De Korf, De Sjofar Prinses Beatrix en Oosterhuizen.


 

Ugchelse legende komt terug in kunstwerk

Apeldoorn is weer een kunstwerk rijker. Eind deze maand is in park De IJsvogel het kunstwerk ‘De Gouden Klokzwam’ geplaatst. Het beeld, gemaakt door kunstenaar Jeannette Ephraïm, verwijst naar een oude legende van een verdwenen gouden torenklok die ergens in het moeras van Ugchelen is verdwenen. Vrijdag 25 oktober werd het kunstwerk feestelijk onthuld door wethouder Cultuur Peter Messerschmidt samen met de kunstenaar en bewoners.

Wethouder Messerschmidt sprak met trots over het nieuwe beeld: “De Gouden Klokzwam brengt een unieke combinatie van natuur, kunst en de lokale geschiedenis van Ugchelen samen. Dit kunstwerk geeft het park nog meer karakter.”

De Gouden Klokzwam is ontstaan op verzoek van de dorpsraad Ugchelen en met hulp van stichting ACEC.