Stedendriehoek
Apeldoorn wil grootste warmtebron maximaal gebruiken
Apeldoorn denkt na over investeringen in een grotere warmtecentrale voor het maken van duurzame warmte uit de rioolwaterzuivering RWZI. Uit onderzoek blijkt dat er genoeg warmte is om in de toekomst bijna 50.000 gebouwen in Apeldoorn duurzaam te kunnen verwarmen via verbonden warmtenetten. Het college wil daarom 3,5 miljoen euro reserveren voor extra ruimte in de te bouwen warmtecentrale voor Kerschoten. Hiermee wil het college de aanleg van het warmtenet voor Kerschoten combineren met kansen voor de hele stad.
Door nu geld te reserveren wil het college alle opties openhouden om warmtenetten in Apeldoorn te kunnen laten doorgroeien. Daarmee blijft duurzame verwarming van grote delen van de stad in de toekomst binnen handbereik. Ook voorkomt het college dat er later hogere kosten ontstaan.
Wijkwarmtenetten in de stad Apeldoorn kunnen met elkaar verbonden worden, zodat er een warmterotonde ontstaat. Voor een aantal buurten in de stad, de dorpen en het buitengebied gaan kleine warmtenetten en losse warmtepompen de basis vormen voor het verwarmen van woningen.
Of de plannen doorgaan, hangt af van de gemeenteraad en het investeringsbesluit dat de gemeenteraad in januari 2025 neemt over het warmtenet in Kerschoten.
Waardering voor vrijwilligers
Dankzij de hulp van vrijwilligers is Apeldoorn een nóg mooiere en leukere plek om te wonen, werken en bezoeken. De gemeente Apeldoorn wil daarom vrijwilligers bedanken met een speciale waardering. Vrijwilligers zijn van harte welkom om de waardering te ontvangen op zaterdag 28 september tussen 13.00 en 14.30 uur in theater Orpheus. Wethouder Anja Prins is ook bij om de bedankjes uit te delen.
Op datzelfde moment is er ook een vrijwilligersmarkt. Hier geven verschillende organisaties en verenigingen informatie over de mogelijkheden om als vrijwilliger te werken. Of u nu al vrijwilliger bent of erover denkt om het te worden, dit is hét moment om inspiratie op te doen! Iedereen is van harte welkom in Orpheus op 28 september van 13.00 tot 16.00 uur. Kom langs en ontdek wat u kunt betekenen voor Apeldoorn!
Militaire oefeningen in Apeldoorn
Van 30 september tot en met 2 oktober zijn er diverse militaire oefeningen in de gemeente Apeldoorn. Deze kunnen binnen de bebouwde kom plaatsvinden. U kunt hierbij mogelijk hinder ondervinden door het geluid van vliegverkeer.
Mocht er onverhoopt schade door de oefening ontstaan, dan kunt u dit melden bij het Ministerie van Defensie. Vermeld gegevens zoals de eenheid, kenteken van het voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. U kunt mailen naar jdvclaims@mindef.nl. Of u stuurt een brief naar het Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht.
Waardering voor mantelzorgers
Mantelzorgers zijn onmisbaar. Daarom bedankt de gemeente Apeldoorn hen met de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Dit is een eenmalig bedrag van € 50,-. Al het werk van mantelzorgers is natuurlijk onbetaalbaar, maar met dit bedrag maken we een gebaar.
Tot en met 30 november 2024 kunnen mantelzorgers de waardering aanvragen via de website van stichting de Kap: dekap.nl/mantelzorgwaardering.
Sam Warnaar nieuwe stadsfotograaf Apeldoorn
Sam Warnaar is de nieuwe stadsfotograaf van de gemeente Apeldoorn. Zij heeft per september de lens overgenomen van Imca Schoots en is daarmee de vijfde Stadsfotograaf van Apeldoorn. Op 19 september werd ze door wethouder Cultuur, Peter Messerschmidt, voorgesteld aan de gemeenteraad. Tijdens deze kennismaking heeft ze haar plannen voor de komende twee jaar toegelicht.
Sam is opgeleid aan de Fotovakschool in Rotterdam en werkt als autonoom fotograaf. Haar werk, voornamelijk naaktfotografie en (zelf)portretten, maakte in afgelopen jaren regelmatig deel uit van tentoonstellingen en beurzen in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Milaan. De komende twee jaar zoekt ze het dichter bij huis met het thema “Thuis” waarin ze de diversiteit van huizen in Apeldoorn wil laten zien op een abstracte en kunstzinnige manier.
Meer werk van Sam Warnaar zien? Haar startexpositie is nog tot en met 23 september te zien op de eerste verdieping van het stadhuis.