Stedendriehoek
De allereerste editie van de Nationale Boomfeestdag was in 1957 in park Berg en Bos. Destijds plantten 1605 schoolkinderen een boom rond de huidige bosweide. 65 jaar later deden twaalf van hen dat opnieuw als onderdeel van Boomfeestdag op 16 november. Samen met wethouder Danny Huizer, Kinderburgemeester Jolie en leerlingen van de Korenaar werden 500 bomen in park Berg en Bos geplant. Op verschillende schoolpleinen werden die dag ook bomen geplant én 1000 Apeldoorners kregen te horen dat zij waren ingeloot voor een boompje van de weggeefactie Boompje Erbij. De dag stond dus echt volledig in het teken van bomen!
Afgelopen weekend zou er gewerkt worden aan het kruispunt Deventerstraat – Laan van Osseveld. Door de weersvoorspellingen gingen deze werkzaamheden niet door. De aanhoudende regen en lage temperaturen gaan ten koste van de kwaliteit van het asfalt. De werkzaamheden voor dit kruispunt zijn doorgeschoven naar het voorjaar van 2023. Dit heeft geen effect op de verdere planning voor de ingebruikname van de tunnel Laan van Osseveld.
Nu de energieprijzen zo stijgen, staan de telefoons roodgloeiend bij de installateurs van zonnepanelen en warmtepompen. Hetzelfde bij aannemers, met vragen over woningisolatie. Helaas: er zijn lange wachtrijen. Te weinig personeel.
In 2015 zijn er internationaal afspraken gemaakt om hoger onderwijs te stimuleren. Die teneur past bij onze huidige kennissamenleving. Sinds die tijd is het aantal studenten dat een HBO of universitaire opleiding volgt inderdaad verder gestegen. Missie geslaagd, zou je zeggen.
Het is maar hoe je het bekijkt. Want waar blijven de vakmensen die we ook hard nodig hebben?
Ook over duurzaamheid zijn er internationale afspraken gemaakt. Minder energie verbruiken. Maar ook omschakelen op duurzamere energiebronnen, zoals zon, wind en aardwarmte.
Daarvoor zijn wetenschappers nodig die onderzoek doen en analyses maken.
Daarvoor zijn ook ondernemers, organisatiedeskundigen en werktuigbouwkundigen nodig om het uit te rollen en te organiseren.
En vakmensen om het aan de praktijk te toetsen en uit te voeren. Dat zijn de mensen die het dak op gaan voor de zonnepanelen, die de warmtepompen aanleggen, de daken en muren isoleren. Omdat ze de kennis en ervaring hebben om dat te goed te doen.
De denker, de planner en de doener. De crux is: ze kunnen niet zonder elkaar. Want zo zwart-wit is het natuurlijk niet: denkers en planners doen óók en doeners denken en plannen óók. En dat is ook waarom ze elkaar moeten aanvullen, in onderlinge samenwerking.
En dus moeten we niet alleen universitair en hoger onderwijs stimuleren. Maar ook vakonderwijs. En die drie ook meer met elkaar verbinden.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het begint in ieder geval met meer waardering en respect voor elkaar. En de erkenning, op alle niveaus, dat vakwerk mooi en belangrijk werk is. Voor iedereen.
Ton Heerts
Het torentje van het stadhuis kleurt 25 november oranje. Dan gaat de internationale campagne Orange the World van start. Met deze campagne vragen meer dan honderd landen aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland krijgt maar liefst 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld.
Ook hijsen we de Orange the World vlag. Daarnaast gaat wethouder Anja Prins op pad met Soroptimistclub Apeldoorn en Apeldoorn SorgeLoo’s. Samen spuiten zij met natuurlijke graffiti oranje handjes op verschillende plekken in Apeldoorn. De oranje kleur staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Zoekt u hulp?
Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u hulp zoekt, als u zich zorgen maakt over iemand anders of als professional. Of u nu vragen en vermoedens heeft, of het zeker weet. Neem contact op met Veilig Thuis. Dat kan gratis en anoniem. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. U kunt ook chatten via
www.veiligthuisnoordoorstgelderland.nl.
Rijkswaterstaat werkt aan het onderhoud van de A1 tussen Kootwijk en Twello. Tussen 21 november en 9 december is de snelweg op bepaalde dagen in de avond en nacht in beide richtingen afgesloten. Hierdoor heeft u tien tot dertig minuten extra reistijd. Borden langs de weg geven de omleidingsroute aan. Wilt u exact weten waar Rijkswaterstaat aan het werk is? Kijk dan voor meer informatie op de website www.rijkswaterstaat.nl/
wegwerkzaamheden. U kunt ook bellen met de gratis landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002.
Stichting Brugwachtershuisjes bestaat tien jaar en daarom zetten zij twaalf brugwachtershuisjes in de spotlights in twaalf steden in Nederland. In Apeldoorn is het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat de Gelderse deelname aan het project.
Stadsdichter Herman Kattemölle
schreef een gedicht over het Apeldoornse brugwachtershuisje. De inspiratie voor het gedicht haalde hij uit gesprekken met omwonenden en voorbijgangers over hun persoonlijke beleving van het brugwachtershuisje. Vormgever Marco Broeders heeft samen met bureau Mothership een regel uit het gedicht verwerkt in het lichtkunstwerk. Het is in november en december in de avond en de vroege ochtend te bewonderen.
Op apeldoorn.nl/bladafval ziet u per twee weken waar de gemeente het bladafval opruimt. Van 21 november t/m 25 november gaan we aan de slag in: de Parken, Ugchelen, Sluisoord,
Osseveld Oost en de Velden.