Stedendriehoek

Nieuwe Europese bandenlabel voor personenauto’s: 3 tips voor betere autobanden

Per 1 mei wordt het nieuwe Europese bandenlabel voor personenauto’s in gebruik genomen. Het label geeft consumenten inzicht in de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het afrolgeluid van nieuwe banden. Met het bandenlabel maak je een bewuste keuze voor betere banden.

Hieronder 3 tips om veiliger, zuiniger en schoner te rijden. 

1: Vraag naar het bandenlabel

Ga je een nieuwe auto kopen, of is jouw auto toe aan nieuwe banden? Vraag dan bij je autodealer, garage of bandenspecialist naar het bandenlabel. De informatie op het bandenlabel helpt je een bewuste keuze te maken. Daarmee draag je bij aan de verkeersveiligheid en verminder je de belasting op het klimaat. Kijk op kiesdebesteband.nl voor meer informatie en handige tips.

2: Vergelijk de prestaties op het bandenlabel

Het nieuwe bandenlabel geeft je inzicht in de zuinigheid van de band. De banden worden ingedeeld in vijf klassen, van A tot en met E. Hierbij is A het meest zuinig. Bij personenauto’s kan je met de meest zuinige band tot 7,5% besparen op brandstof. Hierdoor wordt minder CO2 uitgestoten. Als je kiest voor een zuinige band bespaar je dus niet alleen geld, maar je draagt ook een steentje bij aan het klimaat.

Op het nieuwe bandenlabel kan je ook aflezen hoeveel grip de banden hebben op een nat wegdek. Als je maximaal remt bij een snelheid van 80 kilometer per uur, dan kan je jouw remweg met de beste banden verkorten tot maar liefst 18 meter.

Een stillere band vermindert het geluid naar de omgeving. Op het bandenlabel zie je hoeveel geluid de banden maken, het externe afrolgeluid. De geluidsproductie van de banden wordt ingedeeld in de klassen A tot en met C, waarbij klasse A ten minste 3 decibel (dB) stiller is dan de wettelijke limiet. Dat lijkt weinig, maar een daling van 3 dB wordt ervaren als het geluid van de helft minder voertuigen.

3: Pomp je banden regelmatig op

Of je nou veel of weinig rijdt, je banden lopen vanzelf met ongeveer 0,1 – 0,2 bar per maand leeg. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg en je banden slijten harder. Daarom is het belangrijk om je banden elke twee maanden op de juiste spanning te brengen en te checken op beschadigingen. Wanneer je je banden elke twee maanden op de juiste spanning brengt, kan je bovendien tot wel €100,- per jaar besparen.

Simpele tips voor een duurzamer leven

Door te kiezen voor een zuinige band wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven zijn te vinden op www.iedereendoetwat.nl.