Stedendriehoek

Niemand ziet het aan de voetbalschoenen”

APELDOORN/VOORST – Gemeenten werpen te veel drempels op bij de hulp aan gezinnen met geldproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). Zij interviewde in opdracht van Stichting Leergeld vijftien gezinnen over de aanpak van de stichting en over hoe dit verschilt met de aanpak van de gemeente.

Stichting Leergeld is een particulier fonds dat bij minder draagkrachtige gezinnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar een aantal sociale activiteiten bekostigt, waaronder schoolreisjes, contributie bij sportverenigingen en de aankoop van sportuitrusting voor de club. Hierdoor kunnen deze kinderen ‘meedoen’ met hun leeftijdgenootjes.

Het verschil met de aanpak van de gemeente zit voornamelijk in de persoonlijke karakter van de stichting. “Wanneer er een nieuwe aanvraag binnenkomt (via de telefoon of mail) gaan onze intermediairs op huisbezoek om de situatie te bekijken, brengen het besteedbare inkomen in kaart en verwijzen zo nodig door of helpen met het invullen van formulieren,” vertelt bestuursvoorzitter Hiske van den Heuvel van Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst. “Deze huisbezoeken worden als heel plezierig ervaren. Veel ouders zien erg op tegen een gesprek, maar zijn na afloop heel blij dat ze het gedaan hebben.”
Wanneer de aanvraag is toegekend, zorgt de administratie ervoor dat het kind bijvoorbeeld naar de voetbal kan. “Wij betalen altijd rechtstreeks naar de scholen of verenigingen. De ouders krijgen in principe nooit geld overgemaakt. Wanneer zij eventuele sportkleding moeten aanschaffen, krijgen zij een voucher mee.” Dit is om te voorkomen dat mensen het geld voor andere doeleinden gaan gebruiken. “Als de aanvraag eenmaal toegekend is, dan zijn de ouders de schaamte vaak ook voorbij. Het is ook volledig anoniem. Niemand weet het en niemand ziet het aan de voetbalschoenen.” De voorzitter vindt het mooi om te zien dat mensen steeds vaker de weg naar Stichting Leergeld vinden, maar ze merkt ook dat er nog een groot taboe rust. “Onze missie moet zijn om die weg te halen.”

Spreekbeurtproject

In Apeldoorn zijn er 4.000 kinderen die in armoede opgroeien. Daarvan heeft Stichting Leergeld in 2017 ruim 1.200 kinderen geholpen. De stichting vindt dit veel te weinig. “Het is nog niet eens een derde.” Daarom hebben zij een project geschreven om Leergeld meer onder de aandacht te brengen. “Bij alle 72 basisscholen in Apeldoorn geven wij een spreekbeurtdoos af in groep 6, 7 en 8. De docent vraagt in de klas wie het leuk vindt om het onderwerp in de doos uit te diepen en er iets over te vertellen. Het is een hele informatieve spreekbeurt over armoede in de wereld en de geschiedenis van het geld. Op het laatst wordt er ingespeeld op Stichting Leergeld. Dat als papa en/of mama even geen geld hebben, dat er altijd nog de stichting is, om te zorgen dat de kinderen mee kunnen naar de voetbal of op schoolreisje.” Het initiatief ligt hierbij bij de kinderen, die een foldertje en een jojo mee naar huis krijgen. “We hebben onderhand dertig scholen bezocht, wat erin heeft geresulteerd dat er 331 nieuwe kinderen zijn ingeschreven. Dat is echt fantastisch!” Klik hier voor meer informatie.