Stedendriehoek
Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) bestaat dertig jaar en viert dat op 13 april a.s. met een prachtig concert in de Grote Kerk in Apeldoorn. Alle ingrediënten voor een mooie muzikale avond zijn aanwezig. Een prachtige kerk met een koninklijke uitstraling. De honderd ervaren zangers zijn uitermate gemotiveerd om er een muzikaal feest van te maken. Zij zullen u zeker verrassen.
De begeleiding op vleugel en orgel is al jaren en ook nu weer in handen van twee begaafde musici, te weten Jan Lenselink en André van Vliet, ook bekend van hun optreden in televisie-uitzendingen. Als duo tijdens intermezzo’s weten zij steeds te verrassen en menigmaal een glimlach op de gezichten van het publiek te toveren.
Het koor prijst zich al jaren gelukkig met de medewerking van de voortreffelijke sopraan Judith Sportel. Ook vanavond is zij als soliste te beluisteren. Verder treedt Folkert Vreeken op als solist. Folkert is een tenor uit eigen gelederen. Als gast is de bas Gerard Leurs, een specialist in negro-spirituals, te beluisteren.
Muzikale ondersteuning wordt verzorgd door een professioneel strijk- ensemble Erasmus Consort, aangevuld met hobo, dwarsfluit, bas en slagwerk.
Het programma is afgestemd op een zo breed mogelijk publiek en heeft natuurlijk betrekking op het jubileum. Er is voor iedereen veel te genieten.
De muzikale leiding van het concert is in handen van Jimco Zijlstra. Een begaafde, zeer getalenteerde en inspirerende dirigent. Veel van ons repertoire is door hem gearrangeerd of geschreven. U kunt dat op de dertiende april zelf ervaren.
U mag dit niet missen.
Voorverkoop bij de PRIMERA’s en De Stedendriehoek, Asselsestraat 140. Kaartverkoop, indien nog voorradig op 13 april vanaf half acht aan de kerk.
Zie ook de website: www.ncmonline.nl
Dertig jaar het Nederlands Concert Mannenkoor
Een hectische, fascinerende beginperiode.
Eigenlijk is het NCM ontstaan uit een samengaan van een aantal koren. De oudst bekende bron dateert van 1987.
Een dirigent zoekt dan mannen voor wat hij noemt een ‘interim koor’. De bedoeling is een vakantie/concertreis te maken naar British Columbia in Canada. Dat lukt en in 1989 is het zo ver. De reis wordt een groot succes en van de 100 deelnemers vinden 55 mannen na terugkeer, dat het koor moet worden voortgezet. De verschillende belangen leiden tot onenigheid en er ontstaan twee koren. Aangezien het voortbestaan van twee koren toch onzeker blijkt, wordt later besloten te fuseren.
Het eerste concert van het nieuwe Nederlands Christelijk Concert Mannenkoor (NCCM) vindt plaats in de Westerkerk in Amsterdam. Ook maakt het koor zijn eerste concertreis naar Salzburg. Wat nu zo aardig aan deze geschiedenis is, dat op dit moment vier mensen uit die tijd nog steeds deel uitmaken van ons koor. Maar het wordt nog leuker als u weet, dat onze dirigent Jimco Zijstra, onze vaste organist André van Vliet, maar ook Jan Lenselink aan de vleugel al die tijd al in beeld zijn.
Jimco Zijlstra: “Ik herinner mij, dat de heer Bakker mij eind 1989 vroeg om repetitor te worden van een nieuw koor in oprichting”. “Ik kende hem (via mijn vader)”.
André van Vliet: “Het was in het voorjaar van 1987 (ik was 17) dat mijn vader werd gebeld met de vraag of ik mee mocht als organist naar Canada met een nog op te richten mannenkoor”.
Jan Lenselink studeerde nog aan het conservatorium in Zwolle en werd de begeleider van het NCCM. Hij speelde in Canada zijn eerste publieke solo.
Na vertrek van de toenmalige dirigent kwam er een tijdelijke dirigent. De zoektocht naar een nieuwe vaste dirigent was begonnen. Niemand voldeed aan de hoge kwaliteitseisen van het bestuur. André van Vliet en Jan Lenselink kwamen uiteindelijk met twee namen. Na gesprekken en kennismaking werd Jimco Zijlstra in het najaar van 1996, met steun van 99,9% van de leden, de nieuwe dirigent. Hij verruilde het Christelijk Nationaal Mannenkoor (CNM) voor het NCCM. De naam van ons koor is inmiddels gewijzigd in Nederlands Concert Mannenkoor (NCM).
Unieke zaken kenmerken dit koor.
Het huidige koor telt op dit moment 102 leden. Dit aantal blijft ook de laatste jaren redelijk constant. Het verloop tijdens het jaar is vrijwel nihil. Het aantal mensen dat het koor verlaat, doet dat meestal om redenen van fysieke aard. De aanwas komt vaak van zangers uit andere koren, waarmee wij een gezamenlijk concert hebben gegeven. Zij kiezen naast hun eigen koor, dit landelijke koor als nieuwe uitdaging erbij. Traditioneel komen onze leden dan ook uit alle delen van Nederland. Van Zoetermeer tot Harlingen en van Amsterdam tot Limburg. Een oude Friese collega schrijft dan ook: “It binne allgearre hiele motiivearre jonges. Dat moat ik wel, want je moatte der hiel wat foar oer ha. Dat is ook de reden, waarom het NCM maar één keer in de drie weken een hele zaterdag repeteert. Dat doen wij op dit moment op een centrale plaats in het land, Harderwijk. Vooral voor het instuderen van nieuwe muziek hebben wij tweemaal per jaar een repetitieweekend. (vrijdag/zaterdag). Het NCM geeft standaard vier concerten per jaar.
Elke twee jaar organiseren wij een 5-daagse concertreis naar het buitenland. De laatste jaren waren wij in Praag (2003), Weimar (2005), Regensburg (2007), Trier (2011), Siegen (2013), Goslar (2015), Koblenz/Boppard (2017), en voor 2019 staat Gießen op het programma. Deze reizen zijn van groot belang voor de versteviging van de onderlinge band en een grotere verbondenheid. De partners gaan ook mee met deze reizen en zorgen voor de nodige ondersteuning. Sinds vijf jaar vormen zij ook ‘de trouwe fanclub NCM’.
Het repertoire
Voor ons concert van 13 april in de Grote Kerk in Apeldoorn is een programma samengesteld, dat afgestemd is op het 30- jarig jubileum. Zeer gevarieerd en voor eenieder valt er wat te genieten. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Anthem’ uit de door Tim Rice en de mannen van ABBA gecomponeerde musical ‘Chess’.’Chess’ gaat over een schaakgevecht tijdens de Koude Oorlog tussen Boris Spassky en Bobby Fisher. Wellicht wordt u geraakt door een Pools slaapliedje, dat door bijna honderd mannen ZACHT wordt gezongen. Op het songfestival van 1973 werd het lied ‘Eres Tu’ tweede. Het veroverde de wereld als ‘Touch the Wind’. Straks is het te horen van het NCM. Maar ook met het moeilijke, maar o, zo mooie ‘Abendlied’ van Rheinberger gaat u kennismaken. Als u wilt kunt u vast ‘voor genieten’ via You Tube. Een prachtige uitvoering van de King’s Singers. Ook de ‘tophit van vele koren’, Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré hebben wij op het programma staan. We zullen niet alles verklappen, u kunt dit beter zelf allemaal gaan meemaken op zaterdag 13 april vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk in Apeldoorn. U bent van harte welkom.