Stedendriehoek
Sinds zondag is Nederland opnieuw in lockdown, een voor velen onverwacht strenge maatregel tegen het coronavirus. De reden is de opmars van de omikronvariant. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge kondigden dit zaterdag aan in een ingelaste persconferentie. De maatregel duurt tot in ieder geval vrijdag 14 januari.
Het hele land is in lockdown, dit keer voor de nieuwe coronagolf uit, een maatregel waarmee Nederland wereldnieuws werd. Scholen zijn voor het grootste deel gesloten. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen en dienstverlening zoals tankstations en apotheken mogen open zijn. In de essentiële winkels geldt een mondkapjesplicht. Iedereen werkt thuis als dat kan en blijft zoveel mogelijk binnen de gezinsbubbel.
In winkels die open mogen zijn geldt een maximum aantal bezoekers van één persoon per vijf vierkante meter. Niet-essentiële winkels en horeca moeten de deuren gesloten houden, maar het blijft wel mogelijk om te bestellen, af te halen of te retourneren. Ook kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, bioscopen, musea, theaters en concertzalen mogen hun werk niet uitoefenen. Met het besluit gaat er ook een streep door evenementen zoals kerstmarkten. Weekmarkten mogen wel doorgaan omdat deze voorzien in de basisvoorzieningen.
Binnen en buiten samenkomen
Het demissionaire kabinet herhaalt de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en drukte te vermijden. Ook de verplichte 1,5 meter afstand blijft gelden. De bezoekersregeling wordt aangescherpt van vier naar twee personen. Het wordt aangeraden maximaal één keer per dag op bezoek te gaan. Tijdens de feestdagen wordt de bezoekersregeling iets versoepeld en mogen vier personen ouder dan dertien jaar op bezoek komen. Buiten mogen maximaal twee personen ouder dan dertien jaar samenkomen.
Onderwijs op locatie niet mogelijk
Tijdens de lockdown sluiten de scholen en de buitenschoolse opvang. Ook het voortgezet onderwijs, het mbo, hogescholen en universiteiten sluiten de deuren. Het kabinet besluit op 3 januari of het onderwijs na de kerstvakantie weer fysiek plaats kan vinden. Wel zijn er uitzonderingen, namelijk voor praktijkonderwijs, examens, tentamens en voor kwetsbare leerlingen.
Binnensportlocaties dicht, buiten sporten met maximaal twee personen
Als het om sporten gaat kunnen de sportscholen hun creatieve oplossingen van eerdere lockdowns weer tevoorschijn halen. Sporten binnen is niet toegestaan, maar buiten sporten met maximaal 2 personen, op afstand, mag wel. Er is een uitzondering voor zwemlessen, die mogen wel plaatsvinden.
Buitensportlocaties mogen open blijven, tussen 05.00 en 17.00 uur. Volwassenen mogen buiten sporten, maar er geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Zij moeten onderling ook afstand houden. Kinderen tot en met zeventien jaar mogen wel buiten blijven sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
Professionele sportwedstrijden zonder publiek mogen wel doorgaan.
Omikron boosdoener van deze lockdown
Tijdens de persconferentie gaf Jaap van Dissel van het RIVM uitleg over de gevreesde omikronvariant. “Deze variant zal tussen kerst en de jaarwisseling dominant worden. Deze mutatie is zo anders dan voorgaande, dat het immuunsysteem dit niet goed herkent. De onzekerheid maakt dat onze modellen nu steunen op aannames. We zien dat het aantal zieken dat we mogelijk krijgen zo hoog is, dat het de eerste golf kan overstijgen. Daardoor zullen er meer ziekenhuisbedden bezet raken, en ook ic-bedden.”