Stedendriehoek
Het is het Rijksmuseum in Amsterdam gelukt een nieuwe foto van De Nachtwacht te maken. Deze is zo scherp dat zelfs het allerkleinste detail te zien is. De ultrahogedefinitiefoto telt in totaal 717 miljard pixels is vandaag gepubliceerd. Het beeld is online te bekijken via Rijksmuseum.
“We kunnen elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek zien. We zien verf die Rembrandt niet helemaal perfect heeft gemengd op zijn palet. We kunnen in een barstje kijken en zien daarin de verflagen. Alsof je een trektocht maakt in de Grand Canyon en de geologische aardlagen ziet”, geeft het Rijksmuseum aan.
De foto bestaat uit 8.439 foto’s die zijn genomen op een afstand van 13 centimeter van het schilderij, dat 363 bij 437 centimeter meet. Een lasersensor bepaalde van elke foto de precieze afstand tot het doek. Het grote beeld telt maar liefst 717 gigapixels, een wereldrecord. “We zijn van ‘niet genoeg data’ gegaan naar een ware stortvloed aan data.”
Met speciale technologie zijn de foto’s samengevoegd. De overgangen zijn daarbij niet te zien. Dat was een geautomatiseerd proces, waardoor je “een wetenschappelijke weergave van een materieel object krijgt, dat laat zien hoe goed Rembrandt kon manipuleren met verf”.
Beeld: Rijksmuseum