Stedendriehoek
Apeldoorner Reza Ngarigota heeft een missie om kinderen in Togoville (Togo) te helpen een beter leven op de bouwen. Met zijn stichting De Thuishaven is hij na vijf jaar toe aan een professionaliseringsslag. Daar hoort onder andere een nieuw bestuur en een nieuw plan voor de toekomst bij. Omdat Reza niet aanwezig kon zijn, spreken we drie kersverse bestuursleden, te weten: broer Joey Ngarigota, Yasser Ishraqi en Shavig Joubid. Wat hen bindt, is Apeldoorn, voetbal, het werken in de zorg en hart voor mensen. Op zaterdag 14 december vindt de première van de documentaire van filmmaker Yasser, Bouwstenen van Hoop plaats. Het vertelt het verhaal van Reza Nelembaye Ngarigota en zijn toegewijde werk voor kinderen in Togoville.
Toewijding en hoop
De Thuishaven biedt kinderen hoop en hoe ziet dat er uit? Yasser: “Ons doel voor de komende tien jaar is om honderden jongeren een beter leven te bieden. Daarbij inspireren we ze om op hun beurt ook weer hetzelfde te doen.” Joey vult aan dat goede levensomstandigheden als een veilig huis en stabiel inkomen bij de basis horen. Dat doen we onder andere door leerwerkplekken en kleine ondernemingen op te zetten. Dat vergroot de zelfredzaamheid en de wil van meer kinderen om deze plek te vinden en mee te helpen, zowel in hun eigen leven als aan de gemeenschap.” Reza is de founder van De Thuishaven en vond tijdens zijn reizen door Afrika deze plek om zijn droom waar te maken, vult Shavig aan: “Voor hem was een veilig land essentieel en dat is Togo. Het is heel arm, maar veilig.”
Kinderen van Togoville
De keuze voor Togo heeft te maken met veiligheid. Waarom is dat zo belangrijk? Joey: “Onze roots liggen in Tsjaad, maar helaas is het er niet veilig vanwege oorlog. Dan kun je niet iets duurzaams ontwikkelen. Maar Reza liet zich daardoor niet weerhouden. Daarom een veilig land als Togo en met hem geloven we erin dat dit een olievlekwerking heeft. Op dit moment bouwen we een centrum waar ze opgeleid kunnen worden, leren over gezondheid en ook wat het betekent om op eigen benen te staan. Daarom zijn we ook trots dat de meisjes die vijf jaar geleden binnenkwamen, nu ook een actieve rol krijgen daarbij,”
Documentaire Bouwstenen van hoop
Wat willen jullie met de documentaire bewerkstelligen? Yasser: “Deze film belicht het toegewijde werk van Reza en het team in Togoville. Met mijn stichting Nowruz reisden we door Togo en Benin en hebben er unieke verhalen van de lokale bevolking vastgelegd. Het laat de dagelijkse uitdagingen van de lokale bevolking waar we actief zijn zien.” Shavig vult aan dat het zien ervan diep raakt: “Voor ons allemaal geldt dat het hart pas echt geraakt wordt, als je ogen het zien. Daarom willen wíj ook bereik- en aanspreekbaar zijn. Falen is voor ons geen optie. We zijn door Reza’s missie geraakt en willen hem daarbij helpen. We hopen dan ook van harte dat veel mensen mee willen helpen.” Joey nodigt mensen van harte uit om zaterdag 14 december de film te bekijken en elkaar te leren ontmoeten.