Stedendriehoek
door Marianne Zegwaard
APELDOORN – Dat de politiek dichtbij kan zijn, bewijst het werkbezoek dat minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer vorige week bracht aan Apeldoorn. Tijdens dit bezoek liet zij zich bijpraten door gedeputeerden van de provincie Gelderland: Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) en Ans Mol (BBB). Vanuit de gemeente Apeldoorn sloten wethouders Peter Messerschmidt (Wonen) en Danny Huizer (Energietransitie) aan.
De minister vernam de status van de woonopgave van Gelderland, met onder andere de netcongestie als randvoorwaarde. Als burger willen we allemaal toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk en bereikbare voorzieningen door goede infrastructuur. Dit zijn slechts enkele factoren die puzzelstukjes vormen van de puzzel die ‘wonen’ heet.
Betekenis Apeldoorn
Binnen de doelstelling van 100.000 woningen in de provincie Gelderland, neemt Apeldoorn een groot aandeel van de woningbouw in de provincie voor haar rekening. In Regio Stedendriehoek realiseert onze gemeente met de bouw van circa 8.800 woningen 51% van de regionale woningbouwopgave. Daarvan behoren 6.700 woningen tot de betaalbare woningen en de projectlocaties zijn: Spoorzone, Zuidrand, Kanaalzone en Binnenstad. Over de belangrijkste uitdagingen zegt Messerschmidt: “Er zijn veel belangen van veel partijen waar we mee te maken hebben. Daar is overleg en samenwerking voor nodig. De minister heeft toegezegd mee te denken en te werken aan het verminderen van regeldruk. Kijkend naar de elektriciteit, dan is het voor burgers niet mogelijk om met elkaar energie uit te wisselen, waar dat voor bedrijven al wel mogelijk is. Daar waar de één energie over heeft en de ander behoefte heeft aan meer, is uitwisseling daarvan een heel goede optie.”
Randvoorwaarden
Gedeputeerde Staten heeft in haar bod aan de minister, op 29 september 2022, aangegeven dat het voor realisatie van de opgave nodig is dat het Rijk tegemoet komt aan vier randvoorwaarden. Dat zijn: investeren in bereikbaarheid, financiering van onrendabele toppen, voldoende en goede ambtelijke capaciteit en voldoende stikstofruimte. Het invulling geven en tegemoetkomen aan deze randvoorwaarden geldt logischerwijs één op één voor Regio Stedendriehoek om de gestelde woningbouwopgave te realiseren. Volgens de woordvoerder van de minister wil zij haar ‘hands on’ mentaliteit vooral aanwenden om partijen als bouwers en ontwikkelaars meer speelruimte te geven door een stapeling van regels te verminderen. Dit heeft immers een negatief effect op het rendement.
Bouwen mogelijk maken
Volgens wethouder Messerschmidt is er veel nodig om aan de randvoorwaarden te voldoen: “Regelgeving is echt een belemmering. Een procedure bij de Raad van State zou bijvoorbeeld verkort kunnen worden. Maar ook op financieel vlak is het nodig dat er de wil is om samen de schouders eronder te zetten als bijvoorbeeld de rente wijzigt, of als de bouwkosten de pan uitrijzen. Het moet allemaal betaalbaar blijven en als we allemaal wat water bij de wijn doen, is dat mogelijk. Daarnaast moeten we de puzzel van de infrastructuur maken. De basis voor een nieuwe wijk is dat er infrastructuur en voorzieningen komen, gericht op alle leeftijden. Dat maakt een wijk leefbaar. Van ontwikkelaars verwachten we dat het ontwikkelplan open op tafel komt te liggen. Dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.”
Ambities waarmaken
“Kijkend naar Apeldoorn, zijn we een stad in het groen. Daar willen we natuurlijk ook recht aan doen. Daarbij hebben we te maken met stikstofnormen en willen daardoor duurzaam bouwen. Dat hangt dan weer samen met de capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook daar moeten we naar innovatieve oplossingen. Maar ik geloof in samenwerking. Door allemaal het doel van de woondeal voor ogen te houden en met een minister die ons steunt, kunnen we de woonambities waarmaken.”
Wat is netcongestie?
We gebruiken steeds meer duurzame en hernieuwbare energie, zoals zon- en windenergie, nodig om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Ondanks forse investeringen in de uitbreiding en verzwaring van de elektriciteitsnetten, groeit de vraag naar transport van elektriciteit sneller dan de netbeheerders kunnen bijbouwen. Als gevolg raakt ons stroomnet overbelast. Naar verwachting is dit zeker voor 2030 niet opgelost.
Bron:
Woondeal Regio Stedendriehoek https://media.gelderland.nl/TG_270223_Regio_Stedendriehoek_Woondeal_70ee12e760.pdf
Foto’s:
Van links naar rechts: wethouder Danny Huizer, minister Mona Keijzer, wethouder Peter Messerschmidt en de gedeputeerden Dirk Vreugdenhil en Ans Mol.
Mona Keijzer bracht diverse bezoekjes tijdens haar ‘dagje Apeldoorn’.