Stedendriehoek

Meer nieuwbouw moet woningmarkt lucht geven

Er staan nog maar weinig woningen te koop. Makelaarsvereniging NVM geeft aan dat er in het derde kwartaal van 2021 nog minder dan 17.000 woningen te koop stonden. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dit staat vermeld in de laatste Woningmarktmonitor van oktober 2021 die door het Economisch Bureau van ABN AMRO werd uitgebracht.

Slechts 23 dagen te koop
De huizen die door bij NVM aangesloten makelaars werden verkocht stonden gemiddeld maar 23 dagen te koop. Het resultaat is dat kopers weinig keuze hebben en sneller zullen moeten toeslaan wanneer er een geschikte woning voorbij komt. Daarbij komt dat verkopers hun huis minder snel te koop zetten omdat het veel moeite kost om vervolgens een goede woning te vinden. Ook is de huidige prijsstijging een reden om verkoop uit te stellen.

Stijging van 15% in plaats van 12,5%
Door het geringe aantal huizen dat te koop staat schieten de huizenprijzen omhoog. Eerder dit jaar voorspelde het Economisch Bureau een huizenprijsstijging van 12,5%. Dit heeft zij bijgesteld naar 15%. Ook voor 2022 wordt al een stijging van 10% verwacht in plaats van de eerder genoemde 5%. “Veel kopers bieden boven de vraagprijs, vaak met een ruime marge,” aldus Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Einde aan daling hypotheekrente
Ondanks de toename van de huizenprijzen zijn de netto maandlasten van de hypotheek als percentage van het netto inkomen relatief laag gebleven. Dit was vooral een gevolg van de daling van de hypotheekrente, maar volgens het Economisch Bureau komt hier nu een einde aan. De rente op de financiële markten is door de toegenomen inflatie opgelopen. Hierdoor zullen de kosten van hypotheekverstrekkers oplopen. ABN AMRO verwacht dat de hypotheekrente de komende tijd heel licht kan gaan stijgen.

900.000 nieuwe woningen nodig
Een oplossing voor de krapte op de woningmarkt zou een groter aantal nieuwbouwwoningen zijn. ABN AMRO geeft dan ook aan dat, met het oog op de doorzettende bevolkingsgroei en het huidige woningtekort, er tot 2030 maar liefst 900.000 woningen moeten worden gebouwd. Het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt echter onvoldoende doordat er bij veel bouwprojecten vertraging is opgelopen door de stikstof- en PFAS-crisis. Een lichtpunt voor de woningbouw: eerder dit jaar kondigde het kabinet aan geld te willen investeren in de versnelling van de bouw van nieuwbouwwoningen. De overheid zal hier jaarlijks 100 miljoen euro aan besteden.