Stedendriehoek

Marktstroom vloeiende verbinding op alle niveaus

APELDOORN – Later deze maand wordt een begin gemaakt met de herinrichting van de Marktstraat en Beekstraat. In het kader hiervan belegt de Gemeente Apeldoorn een inloopbijeenkomst op woensdagavond 13 maart. Belangstellenden zijn welkom in het tijdelijke Stadhuis aan het Stationsplein 50 tussen 18.00 en 20.00 uur. Er is geen vast programma, dus iedereen kan komen binnenlopen wanneer het schikt. Aanmelding vooraf is niet nodig. Medewerkers van de gemeente en de aannemer zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Wie vooraf al vragen heeft, kan die mailen naar binnenstad@apeldoorn.nl.

Arno klein Goldewijk, projectleider herinrichting binnenstad fase III, voert de regie over de herinrichting van het zuidoostelijk deel van het stadscentrum, dat de komende jaren volledig wordt opgeknapt. Eind maart zijn de Marktstraat en de Beekstraat aan de beurt. “Alles gebeurt in overleg met ondernemers en vastgoedeigenaren. In totaal is er 9 miljoen euro – eigen gemeentegeld – uitgetrokken om de zuidoostzijde van de binnenstad haar grandeur (terug) te geven.”

In 2010 is het Regieplan Binnenstad opgesteld, waarin door de Gemeenteraad een visie op de stad is gegeven. Compact, compleet, bereikbaar, eigen(zinnig), verankerd en groen-blauw zijn de termen die dit regieplan kenmerken. De fasering van de herinrichting van de binnenstad komt voort uit dit regieplan. In 2011 is, dankzij een stevige financiële impuls vanuit de Provincie, gestart met het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. Deze inrichting is opgedeeld in drie fases.

“In 2011 is begonnen met de eerste fase: de noordelijke binnenstad. Dit omvatte de omgeving Caterplein en Museumkwartier. In 2014 volgde de tweede fase, rondom de lange Hoofdstraat en aangrenzende zijstraten. Nu, in 2019, starten we met de derde fase, de zuidoostzijde van de binnenstad met de herinrichting van het Marktplein, de Marktstraat/Beekstraat, Grifthof en Hofstraat/Kanaalstraat/Hoofdstraat Zuid. Een belangrijk aspect van de herinrichting van de openbare ruimte is het toevoegen van verblijfskwaliteit, wat betekent dat er veel aandacht is voor vergroening en ‘verblauwing’ (Marktstroom en Grifthof) van de binnenstad, aangevuld met zitbanken en goede fietsvoorzieningen.”

Dat de binnenstad volledig op de schop is, weten inmiddels alle Apeldoorners wel. En beter nog: ze worden er ook nauw bij betrokken, met als hoogtepunt de verkiezing voor de herinrichting van het Marktplein. Alle inwoners vanaf 6 jaar mochten hun stem uitbrengen en het winnende ontwerp, met als belangrijkste speerpunt een overdekte Markthal, is volop in voorbereiding. “De openbaar toegankelijke bekendmaking van de uitslag in december, buiten op het Marktplein, was een grandioze finale van deze verkiezing. Ik vind dat Apeldoorn lef heeft getoond door voor de Markthal te kiezen, want dat levert toch een compleet ander aanzicht van het Marktplein op.”

Dat project loopt dus, tijd voor de volgende stap. “In de Marktstraat en Beekstraat zijn veel panden verwaarloosd. Maar je ziet er nog wel die prachtige, oude gevels. Het is dus noodzakelijk om te investeren in die panden, maar ook in de rest van het gebied. Het wordt hoog tijd dat het winkelend publiek, dat nu veelal alleen de Hoofdstraat volgt, straks ook de Marktstraat en Beekstraat ‘meepakt’. Deze straten behouden in dit plan hun eigen identiteit, met als grote blikvanger de zogenoemde Marktstroom. Dit betreft een bovengronds waterloopje vanaf de Deventerstraat naar de Beekstraat.”

Het water voor de Marktstroom komt op drie manieren voorradig, met in alle gevallen duurzaamheid als uitgangspunt. “Het regenwater speelt een voorname rol; het komt uiteraard rechtstreeks op het waterloopje terecht, maar daarnaast zorgen we voor een goede afwatering vanaf de daken van de panden er naartoe. En ten derde pompen we grondwater vanuit de parkeergarage daarheen. Veel mensen weten niet dat die pompen er zijn, maar anders had de parkeergarage al regelmatig ‘onder’ gestaan.” De waterpartij die er komt heeft echter niet uitsluitend een esthetische functie; er zijn meerdere doelen aan verbonden: “Klimaatadaptatie: water brengt verkoeling in de stenige stad; comfortabele gezinsstad: water als de ultieme spelaanleiding en verbinder tussen groepen en leeftijden; ruimte en economie: impuls vastgoedontwikkeling Marktstraat; toeristisch toplandschap: toevoegen van belevingswaarde en dynamiek aan de binnenstad; cultuur en identiteit: de natuur van het bekensysteem als inspiratie voor de vormgeving van deze bijzondere lijn.”

Omdat de betreffende straten niet breed genoeg zijn voor de aanplant van bomen, is gekozen voor gevelgroen op de panden. En een fraai ‘detail’ in de Marktstroom zijn de afbeeldingen van vissen die erin gegraveerd worden, ontworpen door de Apeldoornse kunstenares Nynke Talsma. “Speelse tekeningen die de jonge kinderen beslist zullen aanspreken. Alles binnen het project draait hoofdzakelijk om verbinding, letterlijk tussen de diverse bevolkingsgroepen en figuurlijk tussen de straten in dit stadsdeel.” Eind 2020 moet dit alles voltooid zijn, compleet met liefst 400 nieuwe fietsenstallingsplaatsen in parkeergarage Marktplein. Daarmee komt dan mogelijk ook een einde aan het wildparkeren van rijwielen rondom het Marktplein, een van de grootste frustraties van ondernemers in de binnenstad…