Stedendriehoek
In het hart van Apeldoorn ligt het Marktplein. Een bekende plek voor veel Apeldoorners die nu veranderd is na een grondige verbouwing. Sinds kort is het plein weer in gebruik als ‘Het Plein van de Stad’. In het voorjaar van 2023 komt er nog een compleet nieuwe markthal aan de zijde van de Stationsstraat. Het moet een ruimte worden voor meer plezier en vertier in de stad. Op maandag en zaterdag is er de traditionele markt waar veel plaatsgenoten en buitenstaanders op af komen. Voor de standhouders is het een grote verandering. Hoe kijken zij daar tegen aan? We spreken marktkoopvrouw José Bonenberg van Bonenberg Groente en Fruithandel, tevens ‘oud’ voorzitter van de Ambulante Handel en nu voorzitter van de Stichting Marktpromotie Apeldoorn (SMA) en Marktkoopman van Beddengoed, bekend als Jackovertrek, over hun ervaringen.
Meepraten en denken
De markt van Apeldoorn staat bekend als een kwalitatief goede markt, is deze verbouwing een verbetering? José zegt direct: “Zeker, dat heeft zich in de coronatijd bewezen, want de markt is herontdekt. De aantrekkingskracht is groot, ook voor toeristen en voor de ondernemers in de stad. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er wel twee kanten aan het verhaal zitten. Als oud voorzitter van de ambulante handel was ik betrokken bij de herindeling van het marktplein na de verbouwing. Het marktplein is kleiner geworden. We zijn 10% gekrompen. Aangezien er toch ondernemers gingen stoppen vanwege de leeftijd, soms ziekte en natuurlijk Corona is dat toch aardig gelukt.”
Beperkt keuze
Jackovertrek kijkt er iets anders tegenaan: “Wat ik toch als lastig heb ervaren is dat de nieuwe plek je wel opgelegd is en er geen keuze was. Nu is er nog een gelegenheid om je in te schrijven voor een plekverbetering, maar dat is nog onzeker. Voor mijn klanten en branche was corona ‘killing’ omdat mensen naar het internet gingen voor hun aankoop. Deze consumenten krijg je niet zomaar terug. Dan helpt zo’n verandering van plek ook niet echt. De gemeente kan echt nog wat doen aan goede en tijdige communicatie. Dat helpt een stuk.”
Veranderingen
Wat zijn de grootste veranderingen? Volgens José is het nogal ingrijpend dat alle kramen met bak- en braadactiviteiten naar de buitenkant verplaatst moesten worden en op een afstand van twee meter van elkaar: “Dit in verband met nieuwe brandvoorschriften. We hebben toch geprobeerd om de ondernemers zoveel mogelijk op de oude plek te krijgen, maar dat was wel een uitdaging. Het is echt even uitvinden met elkaar wat werkt en niet werkt.” Jackovertrek: “Nu blijkt de betegeling niet goed te zijn en niet bestand tegen kramen van slagers en poeliers. Zij moeten dat nu oplossen. Dat is toch een beetje de omgekeerde wereld.”
Overheid luistert
Het is dus van belang dat de lokale overheid goed naar jullie luistert om te komen tot een win-winsituatie. Daar valt dan nog winst te behalen? José: “We staan er positief in en willen op allerlei vlakken meedenken en -praten. Wat we echt belangrijk vinden is dat ze ons ook als volwaardige ondernemers zien. We zijn van echte toegevoegde waarde voor de stad en hebben met onze kwalitatief hoogstaande markt aantrekkingskracht op lokale en regionaal consumenten, maar ook op toeristen. En dat merken de ondernemers in de binnenstad ook. Kijkend naar de bouw van de overdekte markthal dan vertrouwen we erop dat we volwaardig gesprekspartner zijn en dat er goed gecommuniceerd wordt.”
Jackovertrek geeft aan dat het belangrijk is bij nieuwe aanwas, zeker als dat kwaliteit is, niet te strikt de regels te handhaven. Bijvoorbeeld de afmeting van de wagen: “Als die nu 20 centimeter langer is dan is toegestaan, maak het de ondernemer dan niet te moeilijk. Gelukkig ben ik zelf niet alleen afhankelijk van Apeldoorn. Ik sta ook in Staphorst, Nunspeet en Nijkerk, daar heb ik het erg naar mijn zin. De Apeldoornse markt gun ik meer verscheidenheid.” Al met al is het ‘eigen’ maken van ‘Het Plein van de Stad’ een mooie uitdaging voor overheid en ondernemers zodat dat met de juiste participatie uitgroeit tot een levendig centrum. En de markt heeft daarbij een verbindende functie.