Stedendriehoek

Komt allen tezamen tijdens kerst in Grote Kerk

APELDOORN – De Grote Kerk in Apeldoorn, waarvan de eerste steen werd gelegd door prinses Wilhelmina en haar moeder koningin-regentes Emma, staat er na een jarenlange renovatie weer parmantig bij. Het gebouw heeft tegenwoordig naast een kerkelijke ook een cultureel-maatschappelijke functie. Arjen Sietsma (PR) en Simone Weevers (scriba) spreken over de feestmaand december en duiken in de geschiedenis van de Grote Kerk.

Levenskerk

Voor veel mensen in Apeldoorn is deze kerk verbonden met hun jeugd en met belangrijke levensgebeurtenissen. Dat geldt ook voor scriba Simone Weevers: “Deze kerk is voor mij een levenskerk, met jeugdherinneringen. Als kind kwam ik al in deze kerk. Ik wil me er daarom graag hard voor maken, met als doel de kerk voort te laten bestaan. Naast dat het een heel mooi monumentaal gebouw is, is het ook een stukje nostalgie en leven voor mij. Er zit voor veel mensen emotie in. Het hangt samen met geboortes, met trouwerijen en uitvaarten.”

December is de maand van kerst. We vieren de geboorte van het kindeke Jezus en voor de Grote Kerk is dit de drukste maand van het jaar. Wat gebeurt er zoal? Arjen: “We bieden bijvoorbeeld plaats aan de kerstvieringen van een aantal basisscholen: die huren hier een avond de kerk af, een week voor de kerstvakantie. 600 leerlingen kun je op school niet kwijt in één ruimte, hier wel.”

Traditionele kerstdiensten

De traditionele kerstdiensten zijn natuurlijk hét hoogtepunt van het jaar. Bij deze diensten komen ook veel niet-gelovigen naar de kerk. Arjen zegt hierover: “De Kerstavonddiensten hebben een heel grote toeloop. Mensen vanuit heel Apeldoorn komen dan naar onze kerk. Onder hen veel mensen die normaal niet zo veel naar de kerk komen. Deze mensen weten: in de Grote Kerk, op Kerstavond, is er een belangrijke dienst. Er is die avond een echte kerstsfeer: versieringen zijn er, en een grote kerstboom. Mensen komen samen voor de kerstvertelling, de overdenking en om de vertrouwde kerstliederen te zingen. Die avond zitten we twee keer vol. Twee keer 1200 mensen. Dat is een mooie traditie. Op Kerstochtend is er dan nog de wat rustigere kerstviering. Die is iets minder druk, maar ook nog wel goed bezocht.”

Naast de traditionele kerstvieringen zijn er ook verschillende concerten in de Grote Kerk. Zie voor programma-informatie en ticketverkoop de website www.vriendenvandegrotekerk.nl. Zo komt de muziekafdeling van de Koninklijke Marechaussee naar Apeldoorn. Arjen: “Dat wordt een kerstsamenzangavond. Ze gaan dan een aantal van hun blaasnummers ten gehore brengen.” Simone vult aan: “Ook Trijntje Oosterhuis, Herman van Veen, Venice en Shirma Rouse verzorgen, naast diverse anderen, een concert in de kerk. Verder komt de Koninklijke Zangvereniging De Mastreechter Staar (uit Maastricht) bij ons een concert ten gehore brengen.”

Vrienden van de Grote Kerk

Dat de Grote Kerk er heden ten dage zo florissant bij staat, is te danken aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk, opgericht in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het ging toen niet zo goed met de kerk. Arjen: “In die tijd, alweer meer dan 50 jaar geleden, was er een tendens om kerken kaal te maken, geen versieringen en dergelijke te gebruiken. Het was toen binnen helemaal niet zo mooi als het nu is en het ging ook niet zo goed met het gebouw. Er was zelfs sprake van dat de kerk afgebroken zou worden. Toen zijn er mensen opgestaan, die zeiden: dat gaat niet gebeuren! Die hebben de Stichting Vrienden van de Grote Kerk opgericht. Ze zijn geld gaan inzamelen om het gebouw weer in goede staat te brengen, alle mooie houtversieringen die je nu binnen ziet, zijn toen weer teruggekomen. Die waren aanvankelijk allemaal weg, ook de preekstoel en de Koningsbank. Het is allemaal teruggebracht in de oude staat. In de jaren 80 en 90 werden er ook grote rommelmarkten georganiseerd. Vanuit het hele land kwamen mensen en handelaren hier naartoe. Dat heeft ook heel veel geld opgeleverd. Er is op die manier een mooie pot geld gevuld, om de kerk terug te brengen in de oude staat en haar daarna ook te kunnen onderhouden. De Vrienden zijn nu wat ouder, hebben een rustiger bestaan gekregen en de rommelmarkt is er niet meer. Maar tien jaar geleden hebben we bedacht: we gaan ook een Stichting Exploitatie oprichten. We gaan meer doen met dit gebouw en we moeten denken aan onze toekomstbestendigheid. De exploitatie is volop aan de gang, met al die concerten waarover Simone net vertelde.”

Kerk voor alle Apeldoorners

Waar staat de Grote Kerk in deze tijd voor, in de 21ste eeuw? Arjen heeft nog wat slotwoorden in petto: “Wat wij mooi vinden, is dat we twee dingen uitdragen: aan de ene kant het kerkelijke, dat dit als Godshuis blijft bestaan, en anderzijds dat we dit gebouw middenin de samenleving laten staan. We zeggen tegen de mensen: dit is een gebouw waar iedereen welkom is, en waar je voor allerlei gelegenheden terecht kunt. De deuren staan open, mensen kunnen binnenlopen voor een stukje bezinning, geloofsbeleving, maar ook een mooi concert. De Grote Kerk is er voor alle Apeldoorners, het hele jaar door en zeker in deze maand van kerst: komt allen tezamen!”

Voor meer informatie: www.grotekerkapeldoorn.nl