Stedendriehoek
We moeten met zijn allen besluiten om personeel aan te nemen op basis van hun gedragingen tijdens de kerstborrel. Serieus! Op zulke momenten komt de ware aard van mensen naar boven. Vergeet paginalange cv’s, motivatie-geleuter en saaie solli-gesprekken. Op de kerstborrel gebeurt het.
Tijdens de kerstborrel zijn er verschillende deelnemers te onderscheiden. Zo heb je de klassieke Grenzeloze Gieter. De Grenzeloze Gieter giet in een razend tempo de alcohol naar binnen. Dit doet hij uit jeugdig enthousiasme. De Grenzeloze Gieter houdt van een borrel maar kent, zoals zijn naam al doet vermoeden, geen grenzen. Hij zet zich wel tomeloos in voor het bedrijf en is daarin enthousiast. De Treur Tanker daarentegen, drinkt in een moordend tempo omdat hij er geen flikker zin in heeft. Die hoopt dat de alcohol zo snel mogelijk naar zijn dakpannen schiet zodat hij de avond vergeet. De Treur Tanker wordt stiller naarmate hij meer drinkt, bang om met dubbele tong te praten maar blij om van de wereld te zijn. De Treur Tanker hoor je niet snel klagen en is een rationeel iemand. De Knetterzatte Kotser is vaak een jong persoon. Die duikt, na een paar wijn, de eerste de beste plantenbak in om daar de met kerstkrans-gevulde kots zorgvuldig in te mikken. Je hebt, van de Knetterzatte Kotser, twee varianten. Variant één kotst en taait af, waar variant twee keurig een slok water neemt en het hele riedeltje van voren af aan begint. De kantoorplanten hebben er nog nooit zo fleurig bijgestaan.
Negen op de tien mensen droomt van een robbertje Kerst-ketsen met een collega tijdens de kerstborrel, las ik in een onderzoek. 65 procent van de werknemers heeft daadwerkelijk de daad bij het woord gevoegd en zijn collega een ketsende kerstgroet gebracht. Zo stil en heilig is die nacht niet…
Op de kerstborrel is er tevens, altijd, een Boze Bob aanwezig. Deze Bob baalt van het rijden. De Boze Bob staat vaak met sleutelbos in de hand, liefst om de ringvinger en laat daarbij de sleutelbos geluid maken. Dit om duidelijk te maken dat de Boze Bob echt een grote held is dat hij of zij wil rijden en dat hij of zij ook zo naar huis wil. De Boze Bob ‘heeft ÉCHT geen drank nodig om het leuk te hebben, hoor!’, maar kennelijk wel drank nodig om leuk te zíjn. Tegenhanger is de Brave Bob. De Brave Bob drinkt überhaupt weinig tot niet en al helemaal niet op werkgerelateerde borrels. De Brave Bob is saai, maar een uitstekende, punctuele medewerker. En een handige beheerder van datumprikkers. Dan de WW. De Warrige Wijndrinker is het type kerstborrelaar dat eigenlijk nooit wijn drinkt, maar dat omwille van de etiquette netjes doet. Het gevolg hiervan is dat de Warrige Wijndrinker na een wijn of drie wartaal begint uit te slaan. Kant noch wal raakt het, hoewel er wel net iets te vaak collega’s af worden gezeikt of de baas wordt uitgelachen. De Warrige Wijndrinker weet hoe het hoort en kan zich gemakkelijk aan zijn omgeving aanpassen. Totdat er wijn in gaat.
Volgens dat flirt-onderzoek willen we dus allemaal met onze collega een bezemkastje inspringen. 75 procent van de werknemers hoopt tijdens of na de kerstborrel even flink van jetje te krijgen van die collega van HR of salarisadministratie. 75 procent! Dat is veel! Daarbij komt dat 85 procent van de werknemers wel eens met elkaar flirt. Dat vind ik nog niet zo gek. Maar dus ook: 65 procent heeft het wel eens met een collega gedaan op een belangrijk evenement. Dat het afscheid van Aafje van administratie blij wippend wordt gevierd op de kopieermachine. Of het jubileum van Gerrit gretig wordt ingeluid op het toilet. Gouden televisie, toch? Kijk even om je heen. Het wipt en wapt en ketst en kletst er wat af onder je collega’s!
Personeel aannemen volgens kerstborrel-profiel, dus. Dat we lukraak door het jaar heen borrels organiseren om van daaruit te kunnen selecteren. Wippen willen ze toch allemaal met elkaar, laat dan het karakter van het personeel maar het onderscheid maken. Vergeet cv’s. Organiseer KB’s. Want bij oorlog, liefde èn kerstborrels, is alles geoorloofd. En hopelijk ook een beetje bij columns schrijven. Fijne feestdagen, allemaal. Tot volgend jaar!