Stedendriehoek
Werken als zzp’er is natuurlijk hartstikke leuk en uitdagend. Je hebt de ultieme vrijheid, bepaalt zelf wanneer je werkt en vaak kun je nog thuiswerken ook. Er zitten echter ook nadelen aan verbonden… Zo moet je zelf factureren, een administratie bijhouden én belastingaangifte doen. We zitten inmiddels alweer in april en als je jouw aangifte inkomstenbelasting nog niet hebt gedaan, dan raden we je aan om dit snel te doen… Deze moet namelijk voor 1 mei 2020 binnen zijn bij de Belastingdienst. Maar hoe pak je dit nu aan? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet!
1 Zakelijke bankrekening
Allereerst raden we je aan om een zakelijke rekening af te sluiten. Zo houd je eenvoudig het overzicht en weet je precies wat er in- en uitgaat. Dit helpt je niet alleen bij de aangifte inkomstenbelasting, maar het hele jaar door. Je kunt kiezen voor een van de grote banken, maar er zijn tegenwoordig ook ‘digitale banken’. Dit is vaak goedkoper en net zo eenvoudig in gebruik. N26 is zo’n bank. Dit is van oorsprong een Duitse bank, maar tegenwoordig kun je in bijna heel Europa een account aanmaken, zo ook in Nederland. En de reviews zijn positief, zoals op deze site te zien is.
2 Let op de aftrekposten
Het invullen van de inkomstenbelasting is geen rocket science. Toch kun je dingen over het hoofd zien, waardoor je uiteindelijk meer belasting moet betalen. Daarom is onze tweede tip: let op de aftrekposten. Aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek die kennen de meeste zzp’ers wel, maar er zijn veel meer dingen die je kunt aftrekken. Denk aan studiekosten, maar ook zorgkosten. Kijk hier dus goed naar, want hoe meer aftrekposten, hoe minder belasting je betaalt.
3 Maak genoeg uren als zzp’er!
Als laatste tip: zorg dat je voldoet aan het urencriterium. Wat houdt dit precies in? Dit betekent dat je per (boek)jaar minstens 1.225 uur aan je onderneming hebt gewerkt. Wanneer je hieraan voldoet, dan kun je aanspraak maken op allemaal gunstige regelingen. Denk aan de zelfstandigenaftrek (erg fijn voor beginnende zzp’ers), maar ook de oudedagsreserve. Hiermee kun je een deel van je winst reserveren voor je pensioen.