Stedendriehoek

Investering aanpak Kind naar Gezonder Gewicht levert drievoudige op

Elke geïnvesteerde euro in de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, levert een maatschappelijke winst van 3,20 euro op. Dat blijkt uit de Social Return On Investment (SROI) analyse in opdracht van JOGG. De grootste besparing zit bij de jeugdzorg en de zorgverzekeraar. Daarnaast kunnen professionals in zorg en welzijn efficiënter werken met de aanpak. “Maar nog veel belangrijker: uit de SROI-analyse blijkt dat de betreffende kinderen door deze aanpak een verbetering van hun kwaliteit van leven ervaren en minder schoolverzuim hebben”, aldus Marjon Bachra, directeur-bestuurder van JOGG. Om die reden roept JOGG, verantwoordelijk voor de implementatie van de aanpak, alle gemeenten en zorgorganisaties in Gelderland op om te blijven investeren in de aanpak én daarnaast ook in het gezonder maken van de leefomgeving. De aanpak wordt inmiddels in ruim 70 gemeenten toegepast. Voor meer informatie, zie: https://jogg.nl/sroi-kind-naar-gezonder-gewicht

Kinderen met overgewicht en obesitas hebben baat bij aanpak Kind naar Gezonder Gewicht

Stichting VitaValley heeft in de periode september 2022 – april 2024 een SROI uitgevoerd voor de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Uit de SROI-analyse blijkt dat investeren in deze aanpak loont: iedere geïnvesteerde euro levert € 3,20 euro aan maatschappelijke winst op. Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG: “De resultaten van de analyse laten zien hoe krachtig onze samenwerking is en hoe waardevol een sterk lokaal netwerk van professionals rond kind en gezin kan zijn. Ze laten zien dat kinderen met overgewicht en obesitas op een positieve en blijvende manier geholpen kunnen worden. We hopen dat deze uitkomsten meer gemeenten en andere partijen zoals de jeugdgezondheidszorg en GGD’s die nog niet meedoen, zullen aansporen om aan de slag te gaan. Met een breed netwerk van professionals kunnen we nog veel meer kinderen helpen.”

De netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht

De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht staat beschreven in het ‘Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’ (VU/Care for Obesity 2018). Dit model is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen van acht proeftuingemeenten. Sinds 2022 is JOGG eigenaar en verantwoordelijk voor de implementatie van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Centraal staat de samenwerking tussen zorgverleners (huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten) en professionals uit het sociale domein (jeugd(gezondheids)zorg- en welzijnswerkers).

“Het is van belang dat een kind met overgewicht of obesitas passende ondersteuning en zorg krijgt. Maar als een kind vervolgens in de supermarkt verleid wordt met snoep bij de kassa, of geen lid kan worden van een sportclub is het voor deze kinderen moeilijk om hun leefstijl duurzaam te veranderen. Daarom moeten we ons ook richten op het gezonder maken van de leefomgeving. Door met beide aan de slag te gaan zorgen we voor structurele verandering.”, aldus Eline Verstappen, projectleider Kind naar Gezonder Gewicht & JOGG-regisseur in Roermond

Steeds meer kinderen worstelen met overgewicht

Nog steeds heeft 1 op de 8 kinderen tussen 4 en 16 jaar overgewicht of obesitas. Tussen 16 en 20 jaar stijgt dit naar 1 op de 5. Daarbij komt het vaak voor dat er bij het individuele kind ook meerdere problemen spelen dan alleen overgewicht, zoals de gezinssituatie thuis en geldproblemen van ouders. Dit maakt overgewicht een complex probleem, die alleen in samenwerking met zorgprofessionals, jeugdgezondheidszorg en zorgverzekeraars kan worden opgepakt.

Vroeg ingrijpen helpt obesitas bestrijden

De oproep voor structurele en duurzame financiering voor de aanpak, beaamt ook prof. dr. Erica van den Akker, kinderarts en wetenschapper bij Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: “Investeren in de jeugd betaalt zich driedubbel uit. De immense gevolgen van obesitas voor de volksgezondheid, de zorg en de maatschappij zijn onhoudbaar op langere termijn. Als wij deze cyclus willen doorbreken, dan moeten wij vroeger ingrijpen. Niet pas als er al ziekten zijn. Hoe korter obesitas bestaat, hoe meer kans dat het zich herstelt.”

Over JOGG, gezonde jeugd gezonde toekomst

JOGG zet zich vanaf 2010 in voor een gezonde samenleving waarin het voor elk kind mogelijk en makkelijk is om gezond te leven. Zij richten zich daarbij specifiek op de jeugd, want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Met een onderbouwde integrale aanpak maken ze de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Ook werkt JOGG aan passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas. En omdat een gezonde leefstijl niet gelijk verdeeld is in Nederland geeft JOGG juist op plekken waar een gezonde leefomgeving niet vanzelfsprekend (betaalbaar) is, een steuntje in de rug. Centraal staat de samenwerking tussen gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en alle volwassenen rondom een kind. Momenteel zijn 221 van de 342 gemeenten in Nederland JOGG-gemeenten.