Stedendriehoek

Ingemetselde koker met documenten verrast bouwvakkers nieuwbouw

Het bekende Ondernemingshuis aan de Stationsstraat in Apeldoorn is door Van Nie Vastgoed uit Emmen recent omgebouwd tot appartementencomplex. In het gebouw van de voormalige Kamer van Koophandel stuitten bouwvakkers tot hun grote verrassing op een ingemetselde koker. Deze bleek documenten en kranten te bevatten uit het bouwjaar 1994. In overleg met de toenmalige KvK-directie, drs. Aart van der Houwen en Joost Huijsman is de inhoud van de koker geactualiseerd. Op dinsdag 4 augustus om 10.00 uur wordt de koker voor de tweede maal ingemetseld door Roderick van Nie, namens de nieuwe eigenaar van het pand.

Verrassende vondst
Bouwvakkers ontdekten bij verbouwingswerkzaamheden vlak bij de hoofdingang een grote metalenkoker achter een muur. Navraag bracht aan het licht dat de koker op 22 december 1994 was ingemetseld tijdens de nieuwbouw van het pand. De koker bewaart het verhaal van de fusie tussen de KvK Zutphen en Harderwijk, die in 1993 heeft geleid tot de KvK Apeldoorn, alsmede info over de partners in het Ondernemingshuis, twee kranten van de inmetseldatum en een fles wijn.
“Het leek ons een leuk idee om het gebouw via de inhoud van de koker een beeld van 1994 mee te geven”, vertelt Joost Huijsman, oud directeur van de Kamer van Koophandel. “De gedachte was dat de koker bij de sloop van het pand pas gevonden zou worden. Maar dat is dus anders gelopen.”

Ainsi soit-elle
In eerste instantie eiste een misverstand over het eigendom van het bekende beeld van de naakte vrouw (Ainsi soit-elle) vóór de ingang van het gebouw alle aandacht op. Een krantenbericht in de Stentor meldde dat het beeld door de nieuwe eigenaar was meegenomen. Wetend dat de gemeente eigenaar is van het beeld vond Huijsman dat vreemd en ging op onderzoek uit. In de veronderstelling dat het beeld bij het pand behoorde had de gemeente abusievelijk aan Van Nie toestemming gegeven het beeld mee te nemen. Samen met mr. Wim Bénard heeft Huijsman kunstwethouder Cziesso  ervan weten te overtuigen dat de gemeente eigenaar is en het daarom terug diende te halen naar Apeldoorn. Dat is inmiddels gebeurd. “Om schade te voorkomen hebben we in goed overleg met de gemeente het beeld weggehaald voor de entree van het nieuwe appartementencomplex. Maar toen later bleek dat de gemeente eigenaar is, hebben wij natuurlijk meegewerkt aan de terugkeer”, zegt Roderick van Nie.

Tweede kans
De koker is zorgvuldig bewaard door Van Nie om aan de initiatiefnemers bij de KvK terug te geven. In de contacten over het beeld kwam ook de koker ter sprake. Spontaan ontstond het idee om de inhoud van de koker te actualiseren en deze een tweede kans te geven. De nieuwe eigenaar zal de koker op 4 augustus om 10.00 uur weer ergens in het gebouw inmetselen. Dat gebeurt in aanwezigheid van de heer Gerrit Odink, in 1994 voorzitter van de KvK en de beide toenmalige directieleden. De aanvullende inhoud bestaat uit de bouwvergunning voor de appartementen met plattegronden van de oude en nieuwe situatie, het verhaal van de omvorming van de 36 bestaande regionale KvK’s naar één landelijke KvK in 2020, het grote wereldthema van 2020: de corona pandemie, alsmede een exemplaar van de Stentor van 4 augustus 2020. Besloten is de bederfelijke wijn te vervangen door een duurzamer drank. Een fles Vervada-Korenaar, een korenwijn van de Apeldoornse distilleerderij De Groene Draak.

Foto: vastgoedmarkt.nl