Stedendriehoek
APELDOORN – Op initiatief van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en in samenwerking met ’s Heeren Loo, is door CODA een gratis toegankelijke expositie en audiotour samengesteld over het Apeldoornsche Bosch.
Deze Joods-psychiatrische instelling was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 22 januari is het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormde de aanleiding voor deze bijzondere expositie en audiotour die vanaf 5 februari te ervaren is.
Naast een bezoek aan de foto-expositie ‘Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier’ in gebouw Hannah kunnen bezoekers vanaf 5 februari ook een audiotour volgen. Deze audiotour is eenvoudig te beluisteren via de smartphone en voert langs de informatiepanelen die enkele jaren geleden op het terrein geplaatst zijn. Wie zelf geen smartphone heeft, kan deze of een vergelijkbaar toestel lenen bij het startpunt van deze wandelroute: Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20 in Apeldoorn.
Paviljoen Hannah is één van de oorspronkelijke gebouwen van het Apeldoornsche Bosch, die tot op de dag van vandaag nog op het terrein staan. In dit pand, dat nu een rijksmonument is, is de foto-expositie ‘Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier’ te zien. Aan de hand van foto’s krijgen bezoekers een beeld van het leven in de joodse inrichting in de periode 1909 tot 1943. Het was een wereld op zich, met onder andere een eigen school, sportvereniging, theaterzaal en kermis. Tijdens de speciale audiotour komt die wereld, en het dramatische einde daarvan, als het ware tot leven. Verschillende stemmen nemen bezoekers mee langs historische paviljoens, het ontspanningsgebouw en het Paedagogium Achisomog en vertellen zo het verhaal van het Apeldoornsche Bosch.
De expositie wordt officieel op zondag 4 februari geopend en is van 5 februari tot en met 31 mei op het terrein van Groot Schuylenburg te bezoeken. Gebouw Hannah is in die periode van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend; de audiotour kan men ook buiten deze openingstijden en periode lopen. Samen met de expositie geeft deze audiotour een indrukwekkend beeld van de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch, op de plek waar het zich in de periode 1909 tot 1943 daadwerkelijk heeft afgespeeld.
‘Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier’ is tot stand gekomen door samenwerking van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch (onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45), CODA en ’s Heeren Loo en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, de Stichting WO2 Gld, het Grünewaldfonds en Ieders Museum, met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.