Stedendriehoek

In deze Gelderse gemeente stegen de huizenprijzen het hardst in 2022

VOORST – Nergens in de provincie Gelderland steeg de gemiddelde huizenprijs in 2022 zo hard als in Voorst. Huizen in deze Veluwse gemeente brachten liefst 31 procent – ruim 127 duizend euro – meer op dan in 2021. Ook in Brummen, Harderwijk, Heerde en Ermelo nam de huizenprijs met meer dan 20 procent toe. Daarentegen kende Rozendaal als enige Gelderse gemeente een daling van de gemiddelde verkoopprijs: -6,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door Slimster.nl. De online prijs- en offertevergelijker ziet een verband tussen de prijsstijgingen per gemeente en de aanwezigheid van woningen met een laag energielabel aldaar.

Mede dus dankzij de gemeente Voorst stegen de prijzen in Gelderland met gemiddeld 11,3 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 10,8. Opvallend is dat zowel Groningen, Drenthe, Overijssel als Fryslân bovengemiddeld sterke prijsstijgingen meemaakten. In het noordoosten van het land werden de huizen dus relatief duurder dan in bijvoorbeeld Noord-Holland en Limburg, waar de toename minder dan 10 procent bedroeg. Overigens spant Flevoland de kroon, met een toename van gemiddeld 15,4 procent.

Prijsdaling in Rozendaal

Waar de huizenprijzen in het gros van de Gelderse gemeenten harder stegen dan het landelijk gemiddelde, gold dat niet voor Rozendaal. Hier daalden de prijzen juist met gemiddeld 6,6 procent. Met een gemiddelde verkoopprijs van 743.500 euro is het nog wel altijd met afstand de Gelderse gemeente waar de woningen het duurst zijn. Na Rozendaal volgen Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Doesburg en Duiven. Hier stegen de prijzen wel, maar bleef het beperkt tot minder dan 3 procent.

Laag energielabel leidt tot kleinere prijsstijging

Een eenduidige verklaring voor de verschillen tussen gemeenten is volgens Slimster niet direct aan te wijzen. Er lijkt landelijk gezien echter een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en het percentage woningen met een laag energielabel (E, F of G). Zo heeft in de grotendeels aardgasvrije gemeente Zeewolde geen enkele woning een dergelijk laag energielabel en geldt hetzelfde voor Almere. Ook in onder meer Lelystad, Dronten, Houten en Barendrecht heeft vrijwel ieder huis een relatief hoog energielabel. Dit zijn stuk voor stuk gemeenten waar de huizenprijs in 2022 bovengemiddeld sterk toenam.De volledige lijst met gemiddelde prijsstijging en het percentage lage energielabels per gemeente is te vinden in het persbericht op de website van Slimster.

In 18 van de 25 gemeenten met het laagste percentage woningen met energielabel E, F of G lag de stijging van de huizenprijs boven het landelijk gemiddelde. Dat geldt daarentegen voor slechts 9 van de 25 gemeenten met juist het hoogste percentage energieonzuinige woningen. De gemiddelde prijsstijging voor eerstgenoemde groep bedroeg 14,1 procent, terwijl huizen in de laatstgenoemde groep gemeenten ‘slechts’ 8,7 procent duurder werden. In gemeenten met relatief energiezuinige woningen steeg de huizenprijs dus vaak harder dan in gemeenten met minder zuinige huizen, aldus Slimster.