Stedendriehoek

‘Ik pak geregeld de krant erbij, om de taal te oefenen’

APELDOORN – Alles begint met taal. Vrienden maken, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland laten vluchtelingen kennismaken met de Nederlandse taal.

Het leukste moment vond Wim Odé toen hij samen met Clara de Zeeuw een kerstboom ging brengen naar een Afghaans echtpaar. “Ze wisten niet wat ze zagen. Een bóóm in huis?” Het was een mooie aanleiding voor een gesprek over Nederlandse gewoonten.

Wim Odé en Clara de Zeeuw zijn beiden taalcoach, ze helpen vluchtelingen bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. Toen Clara nog in het onderwijs werkte, wist ze: als ik met pensioen ga, dan word ik actief voor VluchtelingenWerk Nederland. “Toen ik in 2017 stopte met werken, heb ik me meteen aangemeld.” Sindsdien heeft ze verschillende mensen, stellen en gezinnen begeleid. “Iemand uit Armenië, veel mensen uit Syrië. Nu kom ik bij een vrouw die al behoorlijk goed Nederlands kan, met haar kun je echt een gesprek voeren. Ik kom ook bij een echtpaar dat niet kan lezen en schrijven, dan is de uitdaging om een nieuwe taal te leren wat groter.” Ze voert hele concrete gesprekken met hen. “Stel, je belt de dokter, wat zeg je dan, en welke vragen kun je verwachten? En dat dan heel vaak herhalen, herhalen, herhalen.”

Thuisgevoel

Wim is vijf jaar actief bij VluchtelingenWerk Nederland. “Aan taalcoaches was het meeste behoefte op dat moment. Ik zag toen hoe belangrijk die basis is: meedoen in de Nederlandse maatschappij begint met de taal.” Een keer per week spreekt hij af, soms bij mensen thuis, soms in de bibliotheek. “Dan pakken we vaak de krant erbij en nemen een artikel door. Zo ben je met taal bezig, maar ook met een maatschappelijk onderwerp uit de regio. Dat geeft gelijk een thuisgevoel: de ander weet wat er speelt in zijn of haar omgeving.”

In tegenstelling tot Clara heeft Wim geen onderwijservaring, maar dat maakt niet uit; vanuit VluchtelingenWerk Nederland zijn er diverse materialen om mee te werken. Clara neemt ook vaak zelf iets mee. “Spelletjes zoals memory of bingo, een puzzel. Dan kun je spelenderwijs getallen of woorden leren. Laatst zag ik in een winkel atlassen liggen voor een paar euro, die neem ik dan mee, gaan we landen bekijken.”

Vertrouwensband

Clara komt heel graag bij ‘haar mensen’: “Je leert elkaar kennen door de jaren heen, bouwt een vertrouwensband op. We worden uitgenodigd voor naturalisatieceremonies, mijn man en ik zijn een keer gaan picknicken met een echtpaar. Ze namen zóveel bakjes eten mee, ongelofelijk. Mensen zijn vaak zo gastvrij, zo gul. Elke week kom ik met allerlei bakjes en zakjes eten thuis”, lacht Clara. Wim vindt het heel bijzonder dat hij mensen leert kennen met wie hij normaal niet zomaar in gesprek komt. “Zit ik opeens op iemands verjaardag, ontmoet hun kinderen. Je maakt even deel uit van iemands leven.”

Vrijwilliger worden

In Apeldoorn is op dit moment plek voor nieuwe vrijwilligers die graag met vluchtelingen aan de slag gaan met de Nederlandse taal. Je kunt minimaal twee uur in de week en bent langere tijd beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers. Je kunt je daar ook meteen aanmelden.