Stedendriehoek

Hoofdstraat viert eeuwfeest

APELDOORN – Het is feest! Donderdag 13 juli bestaat de Hoofdstraat van Apeldoorn 100 jaar. Om hierbij stil te staan, vindt van 10 juni tot en met 13 juli het eerste Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 plaats, met als thema ‘100 jaar Hoofdstraat’. Want 100 jaar Hoofdstraat, daar mogen we best trots op zijn!

Er is van 10 juni tot en met 13 juli van alles te doen in de binnenstad van Apeldoorn. Zo presenteert CODA het binnenmuseum: een historische tentoonstelling over Apeldoorn 1900 en over 100 jaar bedrijvigheid in de Hoofdstraat. Daarnaast is er een buitenmuseum: in de Hoofdstraat worden op diverse plaatsen historische foto’s en films gepresenteerd, waardoor je wordt getrakteerd op een prachtig stuk cultuurgeschiedenis van verschillende panden. Het buiten- en binnenmuseum worden op zaterdag 10 juni geopend in CODA, met een speciaal programma voor inwoners en genodigden.

Het Apeldoorns Gidsen Collectief organiseert stadswandelingen langs prachtige panden in het centrum, die nog meer over de geschiedenis en architectuur van Apeldoorn vertellen. Kinderen kunnen zondag 2 juli meedoen aan tal van oud-Hollandse kinderspelen en donderdag 13 juli treden verschillende straatmuzikanten in het centrum op tijdens het Historisch Festival Apeldoorn 1900.

Wat is er mis met Dorpstraat?

De gemeenteraad van Apeldoorn discussieerde op 13 juli 1917 over het voorstel om de Dorpstraat te hernoemen naar Hoofdstraat. Dit voorstel was afkomstig van de plaatselijke middenstand; die vond dat ‘Hoofdstraat beter past bij een gemeente die zijn dorpse karakter heeft verloren’. Apeldoorn was in de voorafgaande periode immers geëxplodeerd van een dorp tot een ‘stad’ van formaat. Met een binnenstad én een centrale winkelstraat. Uiteindelijk werd de naamsverandering met 12 tegen 11 stemmen aangenomen.

Erfgoedfestival Apeldoorn 1900

Tijdens het nieuwe en jaarlijks terugkerende Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 staat in deze eerste editie ‘100 jaar Hoofdstraat’ centraal. Dit festival is een initiatief van Stichting Cultuurkwartier (CODA, ACEC, Gigant-Markant), in samenwerking met Stichting Apeldoorn Marketing, Stichting Centrummanagement Apeldoorn, Erfgoedplatform Apeldoorn, Wijkraad Centrum, Gemeente Apeldoorn en Comité Open Monumentendag. Samen willen zij de historische identiteit van de stad tot leven brengen.

Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 is mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Apeldoorn. De voorbereidingen zijn in volle gang. Informatie over het programma wordt continu geactualiseerd op www.apeldoorn1900.nl.