Stedendriehoek

Hoe stemt ondernemend Asselsestraat volgende week?

door Mandy Hendriks

n

APELDOORN – De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 15 maart mogen alle stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om te kiezen voor de partij waaronder zij geregeerd willen worden. Voor veel mensen is de keuze lastig. Meer dan de helft van de bevraagde ondernemers in de Asselsestraat, bijvoorbeeld, weet nog niet wat zij gaan stemmen.

Het merendeel van ondernemend Asselsestraat is er nog niet uit. Zij maken deel uit van de grote groep zogenoemde zwevende kiezers die ons land rijk is. De besluiteloosheid blijkt deels voort te komen uit desinteresse, deels uit tijdgebrek om zich in de verkiezingsprogramma’s te verdiepen. “Er zijn zoveel verschillende partijen,” verzucht Rik bij Keymusic. “Uit de stemwijzer kwam SP of GroenLinks naar voren. Ik vind Jesse Klaver wel een sympathieke man, maar je moet niet stemmen op iemand omdat je hem sympathiek vindt. Hij moet wel goede punten hebben.” Veel ondernemers hebben de stemwijzer wel ingevuld, maar zijn niet enthousiast over de uitkomst. “Ik wilde een keer iets anders stemmen, maar er kwam PVV uit, dus kies ik weer gewoon voor de VVD,” vertelt Jacqueline bij Nieuwsblad Stedendriehoek.

VVD voor ondernemers
Een deel van de Asselsestraat-ondernemers kiest eveneens voor de VVD. Zo ook Hendrik Hooijer jr. van Hooijers Ambachtelijke Schoenmakerij vof. “Ik kom uit een ondernemersgezin en daar werd altijd VVD gestemd.” Een andere ondernemer in de straat die liever anoniem wil blijven stemde voorheen altijd D66. “Sinds ik mijn eigen onderneming heb is dat veranderd. Nu kies ik VVD. De VVD vindt dat ondernemingen de ruimte moeten krijgen en ZZP-ers moeten worden toegejuicht.”
Tessa van bloemisterij Gorkink Natuurlijk twijfelt tussen de D66 en de Piratenpartij. “Op de D66 heb ik vaker gestemd” vertelt ze. “Ze hebben een goede visie op het onderwijs en ze zijn er voor de (kleine) ondernemingen. Ook hebben ze een uitgesproken mening over de euthanasiewet waar ik het mee eens ben.” Tessa kiest als ondernemer niet voor de VVD omdat ze zich meerdere malen ‘in de steek gelaten’ voelt. “Vooral als het gaat om de belastingen.” Yvonne van Voetwinkel Apeldoorn stemt D66. “Ik kan mij hier het meest in vinden” licht ze toe. “De combinatie van zorg en wonen vind ik belangrijk.”

Normen en waarden
Corine van CLC Boeken en Muziek kiest de laatste jaren steevast voor de ChristenUnie. “Hun standpunten en motivaties liggen het dichtst bij mij. Bijvoorbeeld als het gaat om verbinding met anderen en opkomen voor rechtvaardigheid.” Eef van De Schaar kledingreparatie kiest met haar christelijke achtergrond ook voor de ChristenUnie. “Ik hoop op behoud van normen en waarden. Er wordt op dit moment hard om geroepen.” Van huis uit werd bij Eef SGP gestemd. “De SGP was lange tijd tegen het Vrouwenkiesrecht en in die tijd ben ik overgestapt naar de ChristenUnie.” Het standpunt van de ChristenUnie over abortus sluit aan bij haar ideeën. “Er moet betere opvang voor bijvoorbeeld tienermoeders geregeld worden in plaats van het plegen van abortus.”
Een andere ondernemer die liever onbekend wil blijven kiest voor de VNL. “Ik ben het met al hun punten eens” vertelt hij. “Ik kom uit een arbeidersgezin dat vroeger altijd PvdA stemde. Doordat ik het goed heb vind ik het ook belangrijk dat anderen het goed hebben.” De anonieme ondernemer heeft ook weleens op de VVD gestemd maar is overgestapt naar VNL omdat hij daar ‘volledig’ achter staat.

Klein links
Op de redactie van Nieuwsblad Stedendriehoek loopt het stemgedrag heel uiteen. Er zijn VVD-stemmers PVV-stemmers en zwevende kiezers van wie er één via de Stemwijzer nu neigt naar de Partij voor de Dieren. En de redactrice van dit verhaal? “Ik stem links. Het is de tweede keer dat ik mijn stem mag uitbrengen” vertelt de twintigjarige. “Twee jaar geleden voor de Provinciale Staten nu voor het eerst voor de Tweede Kamer. Ik ga dit keer voor een kleinere linkse partij. Eén die niet meedoet aan de strijd voor de meeste media-aandacht…”