Stedendriehoek
STEDENDRIEHOEK – Net wanneer jij de slaap begint te vatten, begint jouw partner aan een nachtelijk snurkconcert waardoor jij weer wakker schrikt. Dit veroorzaakt slapeloosheid, wanhoop of zelfs agressie tegenover jouw wederhelft. Twee op de vijf partners spreken van een minder goede relatie door de slaapproblemen.
Wanneer jij je partner wekt, dan is hij of zij zich van geen schuld bewust. Vaak reageert je partner zelfs geïrriteerd of met onbegrip. Helaas is dit voor miljoenen mensen de dagelijkse werkelijkheid. Niet zelden is het snurken dan ook een aanleiding tot terugkerende ruzies en relatieproblemen. Mensen met een snurkende partner slapen gemiddeld een uur minder elke nacht en hebben vaak slaaptekort. Niet alleen is men hierdoor prikkelbaar de volgende dag, langdurig slaaptekort is ook nog eens heel ongezond. Toch duurt het vaak jaren voordat het snurkprobleem wordt aangepakt. Dit komt in de eerste plaats omdat de snurker zelf vaak nergens last van heeft. Daarnaast rust op snurken een taboe en geneert de snurker zich meestal. Vaak zijn snurkers pas bereid zich te laten helpen wanneer de boel escaleert.
Constructief gesprek
Om je partner ervan te overtuigen dat het snurkprobleem moet worden opgelost, begin je een constructief gesprek met jouw partner. En probeer beschuldigingen te vermijden, want dat leidt vaak alleen tot onbegrip, waardoor het thema wordt gemeden.
1. Overtuig jouw partner. Vaak is de snurker ervan overtuigd dat hij niet snurkt of dat het allemaal nog wel meevalt. Het antwoord is dan vaak: “Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ik snurk.” Om jouw bedpartner te overtuigen van de snurkoverlast, kun je een snurk-app gebruiken die ‘s nachts het snurkgeluid opneemt. Doe dit echter wel in overleg met je partner, anders kan hij zich belazerd voelen.
2. Vertel als jouw partner snurkt, hoeveel hinder jij hebt van het snurken en hoe het jou belast. Maak hem of haar duidelijk dat jij je niet meer uitgerust voelt en dat je niet meer goed kunt slapen. Vertel hem ook dat dit op lange termijn jouw gezondheid kan beïnvloeden, jij mist tenslotte een groot deel van jouw slaap.
3. Geef ook aan dat jij je zorgen maakt om zijn of haar gezondheid. Het kan namelijk zijn dat obstructieve slaapapneu de oorzaak van het snurken is. Slaapapneu is een serieuze aandoening die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bekijk hier of jouw partner indicaties heeft voor slaapapneu. Indien er een vermoeden voor slaapapneu bestaat, dan dienen jullie direct een arts te raadplegen.
4. Als je partner snurkt, doe dan een voorstel om samen gezonder te gaan leven. Door bijvoorbeeld gezonder te eten of te gaan sporten: overgewicht is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van snurken. Maar ook het drinken van alcohol: mensen snurken namelijk meer na het drinken van alcohol. Wanneer jullie deze uitdaging samen aangaan, voelt jouw partner zich meer door jou gesteund.
5. Bezoek samen een arts wanneer het niet lukt om het snurken te stoppen.