Stedendriehoek
Per 1 januari 2022 moet haltetaxiRRReis gaan rijden. Dit betreft een Gelders deeltaxisysteem, bedoeld om de bereikbaarheid te vergroten. Met name in kleinere woonkernen, dun bevolkte gebieden en wijken waar een reguliere bus niet meer rendabel is.
De haltetaxi vervoert mensen vanaf een halte naar een busstation of treinstation binnen een straal van 15 kilometer, op basis van een OV-toets. De reis kan ook van halte naar halte zijn, indien er geen OV-alternatief is. Vanaf het bus- of treinstation kan dan de reis worden vervolgd. HaltetaxiRRReis is de verbeterde versie en opvolger van het huidige OV-vangnet dat nu nog door de gemeenten wordt uitgevoerd in combinatie met het doelgroepenvervoer: vervoer van mensen met een WMO-indicatie en leerlingenvervoer.
Jan van der Meer: “De bereikbaarheid van woonkernen en wijken wordt hierdoor echt verbeterd. Iedere Gelderlander of bezoeker kan met de haltetaxi reizen. Ook mensen die in een rolstoel zitten en met het openbaar vervoer kunnen reizen. Het is een flexibel systeem. Als het nodig is kunnen we haltes toevoegen. Bijvoorbeeld naar een zorginstelling, P+R of een bedrijventerrein als blijkt dat dat nodig is.”
HaltetaxiRRReis moet vooraf gereserveerd worden. Een rit aanvragen kan via de reisplanner van RRReis en de RRReis-app, of telefonisch. De reis wordt gemaakt met een duurzaam elektrisch aangedreven voertuig. Over het algemeen zijn dit personenauto’s. Het kan zijn dat de haltetaxi gedeeld moet worden met een medepassagier. De haltetaxi rijdt op tijden die aansluiten bij de openingstijden van het OV: maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 01.00 uur, zaterdag, zondag en op officiële feestdagen van 08.00 tot 01.00 uur. Ook belangrijke knooppunten buiten de provinciegrenzen zijn bereikbaar. Zoals station Zwolle, Deventer, Mook-Molenhoek, ’s-Hertogenbosch, Gorinchem, Rhenen, Veenendaal en Goor.
De reis kan betaald worden via pin, creditcard of automatische incasso. In de haltetaxi kan niet betaald worden met contant geld, een OV-chipkaart noch de studenten OV-kaart. De kosten van een rit voor de passagier zijn ongeveer 2 tot 2,5 keer het reguliere OV-tarief. De overige kosten worden door provincie Gelderland betaald.