Stedendriehoek

‘Haal het positieve uit het leven is kernboodschap van dit boek’

Bep Slijkhuis was pas 66 jaar toen zij op 26 april 2017 overleed aan de gevolgen van borstkanker. “Wat begon met pijn in de borst eind 2003 – ma was destijds 53 jaar – leidde uiteindelijk tot een ziekbed van dertienenhalf jaar. Ze wilde zelf een boek schrijven over haar ervaringen tijdens haar strijd tegen borstkanker. Dat is er helaas nooit van gekomen en daarom hebben wij, haar kinderen, die handschoen met veel liefde opgepakt”, vertelt dochter Natasja Slijkhuis. Het boek, simpelweg getiteld Bep, is een eerbetoon aan de gladiatorenstrijd die ze tijdens haar ziekte heeft geleverd. “We zijn erg trots op het eindresultaat.”

Het ziekbed van Bep was geen kwestie van constant ziekenhuis in ziekenhuis uit, maar vooral een komen en gaan van klachten totdat er uiteindelijk geen positieve omslag meer mogelijk was. “Na de diagnose, nu zeventien jaar geleden, volgde er eerst een borstsparende operatie, maar nadien volgden toch amputatie en een aantal chemo’s. Eigenlijk dachten we dat het daarmee klaar was, maar tijdens wintersport in Oostenrijk in 2004 kreeg ze plotseling pijn in de rug. De kanker was terug en vervolgens was het tien jaar lang een wisselend ziektebeeld. In 2014 is moeder nog eens geopereerd, en kreeg daarna een dubbele longontsteking en een septische shock. Ze verbleef toen ook enkele dagen op de IC. De jaren daarna lag ze ’s winters altijd wel diverse weken in het ziekenhuis”, aldus Natasja.

Inmiddels was het de familie wel duidelijk geworden dat er voor Bep geen positieve uitslagen meer in het verschiet lagen. Ze had er toen al liefst 72 chemotherapiebehandelingen en vijftien bestralingen opzitten. Natasja knikt: “De artsen spraken van een gladiatorenstrijd, want dit is een bijna onmenselijk aantal chemo’s. Maar – en zo was ma ook – naar de buitenwereld was ze altijd, en tot het laatst, een dame. Een jaar voor haar overlijden kreeg ze thuis al veel zuurstof toegediend en het laatste halfjaar wisten we dat het een aflopende zaak was.”

Heerlijke vakantie

Maar hoewel ook Bep wist dat het einde naderde, ging ze niet in een hoekje zitten wachten op de dood. Natasja denkt met liefde terug aan de laatste familievakantie eind januari 2017, in Kirchberg in Tirol. “Ma was dol op Oostenrijk en wilde er graag nog een laatste keer heen. Daar gingen we: zuurstof mee, haar rollator, haar rolstoel, álles! Pa en ma met de drie kinderen, aangetrouwd en kleinkinderen, in totaal waren we met z’n twaalven. Het was een heerlijke vakantie en het mooiste komt nog: moeder was gek op de muziek van Koos Alberts en wat schetst onze verbazing dat juist híj in juist díe week in Kirchberg kwam zingen! Het was een prachtig gezicht: ma in een rolstoel tegenover Koos in een rolstoel. Ze genoot er zichtbaar intens van.”

In april 2017, enkele weken voor haar overlijden, zag Bep in Egmond aan Zee voor het laatst de bloembollen én de zee. “Vlak voor Pasen is ze nog even in het ziekenhuis opgenomen, maar ze mocht daarna naar huis om te sterven.” Natasja, haar vader en haar tweelingbroers, waren erbij toen Bep in april 2017 afscheid moest nemen van het leven. “Ze verdiende haar rust na dit oneerlijke gevecht.” Het boek over haar moeder voelt, zo zegt Natasja, ‘als een goede afsluiting van een intensieve periode’. “Het is geen medisch relaas geworden, meer een boek om haar leven te vieren.”

Geluk in kleine dingen

De familie Slijkhuis runde tot halverwege de jaren 80 een groentenwinkel in Apeldoorn, dus Bep was wijd en zijd bekend. “Onze zaak is in 1985 failliet gegaan, maar ma is nooit bij de pakken gaan neerzitten. De kernboodschap van het boek is dan ook: ‘haal het positieve uit het leven’. En dat was voor haar lang niet altijd even makkelijk: één van haar broers is jong overleden, het faillissement, haar ziekte. Maar moeder bleef het geluk in kleine dingen zoeken: zomaar even met 100 euro het casino in Nijmegen in, ze vond het heerlijk.”

Omdat Bep haar boek zelf niet meer kon schrijven, hebben haar kinderen dat gedaan. Daarbij hebben ze de hulp ingeschakeld van de professionele tekstschrijfster Corinne Hamoen. Natasja: “Zij nam de interviews met ons af en maakte daar een verhaal van. Haar concepttekst was prachtig, maar nog niet persoonlijk genoeg naar onze zin. Het werd wél de basis waarmee wij als familie nog konden gaan stoeien. En nu ligt er dan het boek waar we allemaal enorm tevreden mee zijn.”

Het boek Bep is momenteel in pre-order en kost €19,50 (plus eventuele verzendkosten), waarvan €1,- per boek wordt gedoneerd aan het KWF. “Wil je het boek bestellen, dan horen we dat graag voor maandag 18 januari. Uiteraard kun je het boek zelf ophalen, maar we kunnen het ook versturen. Stuur bij interesse een mail naar slijkhuisbep@hotmail.com met telefoonnummer en adres (in geval van verzending), zodat we een ‘tikkie’ kunnen sturen. Zodra het boek gereed is, laten we dat weten. Waarschijnlijk wordt dit januari 2021.”