Stedendriehoek
APELDOORN – We leven in een tijd van ontzuiling en vergrijzing. Nergens in onze samenleving is die tendens zo voelbaar als in het kerkelijke leven. Nieuwsblad Stedendriehoek sprak met twee mensen van de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan. Het ging over de onzekere toekomst, maar in de eerste plaats spraken we over de hoogtepunten in deze negentig jaar en de dankbaarheid voor wat deze kerk in die negen decennia voor mensen heeft kunnen betekenen.
Arda van Dulmen is kerkrentmeester en voorzitter van het comité ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van de Goede Herderkerk. Ze vertelt over hetgeen te gebeuren staat in de tweede helft van augustus. “Op 27 augustus is het precies negentig jaar geleden dat de Goede Herderkerk, oorspronkelijk De Kapel geheten, ingewijd is als kerkruimte voor de toenmalige Nederlands Hervormde gemeente. Pas in een later stadium zijn we samengegaan met de gereformeerden en zijn we onderdeel geworden van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Dat willen we graag vieren met een foto-tentoonstelling van onze eigen gebrandschilderde ramen, maar ook van andere kerken in Nederland. Mogelijk komen er zelfs afbeeldingen vanuit het Rijksmuseum hiernaartoe. We maken er grote afdrukken van en die worden tentoongesteld in onze kerk gedurende een week. Mensen kunnen de expositie dan bezoeken, iedere middag van 14.30 tot 16.30 uur.” Op de vraag of buitenstaanders welkom zijn en of er kosten aan verbonden zijn, antwoordt Arda: “Het is gratis te bezoeken. Gedurende de week zijn onze vrijwilligers aanwezig om mensen eventueel uitleg te geven.”
Actief gemeentelid
Henk van Ittersum is inmiddels al meer dan tien jaar gemeentelid. Hij kwam vanuit een andere kerk naar de Goede Herderkerk. “Ik was eerst lid van de Opstandingskerk. Toen deze gesloten werd en de gemeente samenging met de Goede Herderkerk, ben ik hiernaartoe gekomen.” Door zijn lange tijd als gemeentelid is hij zeer vertrouwd met het reilen en zeilen van de kerk. Hij noemt een aantal van de activiteiten die sinds jaar en dag georganiseerd worden: “Bejaardenmiddagen bijvoorbeeld, met bingo. En voor de jeugd is er het nodige, tegenwoordig in combinatie met de Jachtlaankerk en Grote Kerk. Zo gaat de jeugd koken op dinsdag. Catechese is er. Onze rommelmarkt was trouwens ook echt een begrip, in heel Apeldoorn.”
Arda haakt hier op in: “Ja, over hoogtepunten gesproken: zeker 25 jaar hebben we de rommelmarkt gehouden. Ieder jaar op de eerste zaterdag van september. Dat was een begrip in Apeldoorn. Door corona is het helaas ter ziele gegaan. En het is na corona ook niet meer opgepakt. Dat heeft met de vergrijzing te maken. Onze vrijwilligers worden steeds ouder. We hadden dik honderd vrijwilligers die er aan meededen. En dat sloten we dan ’s avonds af met een gezamenlijke nasi-maaltijd. Dat was dan een week heel hard werken, maar ook heel gezellig. Vanaf april al was er het sorteren van spullen. Dat gaf ook enorm veel verbinding en die verbinding, die voel je hier nu nog steeds.”
Verbinding in de 21ste eeuw
Na de expositieweek viert op zondag 1 september de gemeente het negentigjarig bestaan in de eigen kring, waarbij het ook draait om verbinding. Verbinding in onzekere tijden. Maar één ding staat daarbij vast: de kerk, waar dan ook in Nederland, heeft zich als maatschappelijk instituut bewezen in de zeer lange, rijke geschiedenis van het christendom. Dat we nu in een andere tijd leven, doet sommige mensen pijn. Maar ondanks de krimp blijft de kerk bestaan, soms in een andere vorm, en weten mensen zich er welkom. Arda sluit af met de woorden: “Het mooie vind ik dat als er nieuwe mensen komen, en dat gebeurt nog steeds, dat ze zeggen: we voelen ons hier zo welkom! Dat willen we ook graag uitstralen. Het is ons bestaansrecht.”
Expositie: zaterdag 24 augustus tot en met zaterdag 31 augustus, Asselsestraat 199, van 14.30 tot 16.30 uur. Feestelijke opening: zaterdag 24 augustus om 14.30 uur.