Stedendriehoek
APELDOORN/ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen heeft in een ongekend tempo haar financiële situatie weten om te buigen. Waar het ziekenhuis in 2022 nog een verlies van 20 miljoen euro noteerde, verwacht bestuursvoorzitter Pier Eringa dit jaar al een licht positief resultaat. En de vooruitzichten voor 2025 laten een verder stijgende lijn zien: “Zoals het er nu naar uitziet, gaan we volgend jaar verder stappen zetten op weg naar een gezond rendement van 2%. Dat is een enorme prestatie, waar we ontzettend trots op zijn”, aldus Eringa.
Succesvol herstelplan
Toen Pier Eringa samen met interim-bestuurder Pieternel Hummelen aantrad, zagen ze een aantal grote uitdagingen. Het zorgaanbod bleef achter bij de afspraken met zorgverzekeraars, de kosten waren relatief hoog en de vergoedingen lager dan verwacht. Met een helder herstelplan heeft Gelre snel en doeltreffend ingegrepen.
“Door slim en zakelijk te sturen, hebben we op alle fronten stappen gezet”, legt Eringa uit. “Een belangrijke verbetering is de efficiëntere inzet van de operatiekamers (OK’s) en de nauwere samenwerking tussen verschillende medische disciplines over de locaties van ons ziekenhuis heen. Dit heeft geleid tot kortere wachttijden en een stijging in de productie en patiënttevredenheid, mede dankzij de invoering van focusklinieken.”
Innovatieve oplossingen en hogere efficiëntie
Een van de meest opmerkelijke veranderingen is de organisatie van de spoedoperaties, die nu vanuit Apeldoorn worden gecoördineerd. “Door deze aanpassing kunnen we meer geplande operaties uitvoeren op onze hoofdlocaties in Apeldoorn en Zutphen”, aldus Eringa. Deze maatregel draagt bij aan een efficiëntere werkwijze en meer flexibiliteit voor patiënten. “Goed om te weten is dat we op beide hoofdlocaties investeren in het verder ontwikkelen en uitbreiden van zorg. Zo hebben we geïnvesteerd in een nieuwe CT-scanner in Zutphen en starten we daar in het najaar met poliklinieken voor een snelle diagnose. Cardiologie zal hierbij als eerste van start gaan. Ook gaan we verder met het versterken van de spoedpleinen in Apeldoorn en Zutphen. Het financieel herstel maakt dat we hierin extra vaart kunnen maken.”
Daarnaast is het capaciteitsmanagement binnen het ziekenhuis geoptimaliseerd. “We hebben nu een veel betere afstemming tussen OK, polikliniek en beddenhuis. Door verbetering van onze eigen werkprocessen is de onnodige bedbezetting afgenomen”, vertelt Eringa.
Sterker team en verbeterde processen
Ook binnen de organisatie zijn belangrijke veranderingen doorgevoerd. Een nieuwe Raad van Toezicht en een vernieuwd bestuur, met onder anderen Floor Haak en Frido Kraanen als CFO, zorgen voor een frisse aanpak. In het management zijn ook veranderingen doorgevoerd. Gelre werkt aan een nieuw besturingsmodel, met een compacter management en sturing over de grenzen van vakgroepen en stafafdelingen heen.
Eringa is bijzonder te spreken over de inzet van het personeel: “We hebben iedereen binnen het ziekenhuis betrokken bij dit herstel. Samen hebben we ervoor gezorgd dat we nu onze afspraken met de zorgverzekeraars wel nakomen, wat heeft geleid tot betere financiële resultaten. Ook de steun van banken en verzekeraars in het herstelproces draagt hier aan bij. We hebben niet alleen de zaken die niet goed waren aangepakt, we bouwen ook samen aan de toekomst. Aan een gezonde financiële positie om te kunnen blijven investeren in een sterk, aantrekkelijk en toekomstbestendig ziekenhuis met twee hoofdlocaties en drie buitenlocaties.”
“En natuurlijk investeren we ook in de samenwerking met onze zorgpartners. Want optimale zorg voor iedereen in de regio, dat kunnen we alleen maar samen. We werken daarom bijvoorbeeld ook hard aan de verbetering van dienstverlening voor huisartsen, met een traject voor betere telefonische bereikbaarheid en betere benutting van het zorgverlenersportaal. En we werken nauwer samen met vvt’s om de doorstroom naar huis of andere zorglocaties te verbeteren.”
Toekomst vol vertrouwen
Met de eerste positieve resultaten reeds zichtbaar, kijkt Gelre vol vertrouwen naar de toekomst. “We lopen voor op ons herstelplan, en volgend jaar gaan we al flink op weg naar ons doel van 2 procent rendement. Dit hebben we bereikt dankzij de inzet van al onze medewerkers, op alle niveaus”, besluit Eringa trots. Frido Kraanen sluit zich hier bij aan en vult aan: “Hoewel we flinke stappen zetten, moeten we niet de teugels laten vieren. Juist nu moeten we de weg die we hebben ingeslagen vasthouden en bestendigen. En dat vraagt van ons allemaal, nu én in de toekomst, blijvend de juiste aandacht.”
kader
De bouwstenen van herstel Gelre ziekenhuizen
– Realiseren afgesproken zorgaanbod (zorgverzekeraars)
– Kostenbeheersing: fte, materiaal, logistieke processen en capaciteit
– Marktconforme vergoedingen
– Slimmer werken, meer samenwerken, verdere digitalisering en basis op orde
– Nieuw besturingsmodel: compacter management en integrale sturing
– Werken aan cultuur van transparantie, samenwerking, continu verbeteren en eigenaarschap
– Focus aanbrengen en keuzes (durven) maken