Stedendriehoek

Gelre blijft tropenartsen opleiden

STEDENDRIEHOEK – De afgelopen weken is de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) veelvuldig in het nieuws geweest. Ziekenhuizen die artsen opleiden tot tropenarts, hoeven niet op opleidingsgeld van het ministerie van VWS te rekenen. Dit maakte minister voor Medische Zorg Bruno Bruins bekend.

Doordat de overheid de opleiding niet wil financieren, dreigt de opleiding te verdwijnen. Dit, terwijl voor een specialist in opleiding tot 140.000 euro per opleidingsplaats beschikbaar is. Tevens moet de AIGT in opleiding zijn/haar eigen opleiding bekostigen in tegenstelling tot artsen in opleiding tot specialist.

Gelre ziekenhuizen is, sinds jaar en dag, het ziekenhuis met de meeste opleidingsplekken voor Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde. Binnen de vakgebieden gynaecologie, chirurgie en kindergeneeskunde zijn er in totaal 9 AIGT’ers in opleiding. Dr. Paarlberg, gynaecoloog en opleider: “De Nederlandse opleiding tot AIGT is internationaal gerenommeerd. We zijn er trots op, dat in Gelre ziekenhuizen vanaf 1975 een paar honderd artsen in die richting opgeleid zijn. Het zou fijn zijn als de overheid ons hierin zou ondersteunen.”

Van alle markten thuis
AIGT’ers worden breed opgeleid. In landen waar vaak slechts één arts is op 15.000 inwoners, moet de AIGT van alle markten thuis zijn. De opleiding bestaat daarom uit een jaar chirurgie of kindergeneeskunde, een jaar gynaecologie en obstetrie en een cursus tropengeneeskunde van 3 maanden. De opleiding wordt afgerond met een buitenlandse stage van 6 maanden. In de opleiding zijn tevens diverse cursusdagen opgenomen waaronder de cursusdag KNO, die sinds vele jaren door oud-tropenartsen in het Gelre wordt georganiseerd.

Bestrijden van tropische ziekten
Inzet van AIGT’ers in tropische gebieden is van belang voor het bestrijden van tropische ziekten, faciliteren van noodhulp bij bijvoorbeeld natuurrampen en voor de ontwikkeling van lokale ziekenhuizen. Daarnaast is hun kennis en ervaring toenemend nodig in eigen land. Met de toenemende stroom vluchtelingen en migranten en opwarming van de aarde neemt immers de frequentie van tropische ziektes in Nederland toe. Dr. Pot, oud-tropenarts en kinderarts: “Als ontwikkeld land is het – met de historie die we als Nederland hebben – logisch om verantwoord om te gaan met kennis en kunde en mogelijkheden. Het opleiden van artsen voor noodlijdende omstandigheden buiten onze landsgrenzen is daarbij een logisch gevolg. Dat daarvoor facilitering moet zijn is daarmee gerechtvaardigd. Daarbij komt dat het hebben van enerzijds kennis en anderzijds ervaring bij dokters, in omstandigheden anders dan de onze, van meerwaarde is op diverse gebieden. Als dokter daar én hier breng je ervaring en een visie mee, waarbij begrip en inzicht zijn vergroot. Dit geeft een substantiële meerwaarde als dokter. Zowel daar als hier.“