Stedendriehoek

Forse klap voor CDA, Lokaal Apeldoorn samen met VVD de grootste

APELDOORN – Aan het einde van de rit stonden twee partijen in de gemeente Apeldoorn fier bovenaan: de VVD behield de zes zetels van vier jaar geleden, Lokaal Apeldoorn won op de valreep nog een zetel en steeg van vijf naar ook zes. Grote verliezer van de verkiezingen was het CDA, dat een vrije val doormaakte en kelderde van vijf naar slechts twee zetels.

Iets voor de klok van 02.00 uur waren alle stemmen van de 103 stembureaus geteld. En stond CDA-lijsttrekker Jan Dirk van der Borg (zie foto) er beteuterd bij. Met 5,4 procent van de stemmen resteerden nog maar twee zetels. “Ik kan moeilijk zeggen dat ik sta te juichen”, bekende hij. “Ik wist van tevoren dat we niet gingen winnen, maar ben zwaar teleurgesteld over dit forse verlies. Niettemin hebben we een mooie campagne gehad, waarin onze mensen keihard hebben gewerkt. Ik ben zeker ook blij dat toch nog heel wat mensen op ons hebben gestemd en we blijven met z’n allen ook positief doorwerken, want we hebben als CDA gewoon een mooi verhaal.” En diep in zijn hart weet Van der Borg ook wel dat het gedoe rond partijgenoot Pieter Omtzigt – ‘functie elders’ – in de slechte uitslag op landelijk niveau een belangrijke rol heeft gespeeld.
In Apeldoorn konden 135.460 mensen hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was 56,3. Dit jaar daalde dat met ongeveer vijf procent naar 51,6.
De Partij van de Arbeid kwam uit op 8,4 procent van de stemmen en daarmee op drie zetels. Na enkele tussenstanden leek er zelfs een verdubbeling van het aantal zetels in te zitten – van twee in 2018 naar vier nu – maar op het laatst ging er toch nog een stoeltje af. Lijsttrekker Chris Schouten van de PvdA was niettemin een tevreden mens. Hij lacht als hij wordt aangekondigd als de man die de rust bewaarde – na de belazerde verkiezingsuitslag van de laatste keer. “Vier jaar geleden hebben we een flinke tik gehad, toen we van vier naar twee zetels terugvielen. Nu dus weer winst.” Schouten ziet de zege als een beloning voor het sociale beleid van de voorbije jaren en blijft ook de komende periode stevig inzetten op armoedebeleid. GroenLinks steeg ook, van drie naar vier zetels, opvallend genoeg met hetzelfde percentage van de stemmen als vier jaar geleden: 8,6 procent. De lagere opkomst van stemmers lijkt dus in hun voordeel te hebben uitgepakt.
Helemaal bovenaan de ranglijst prijkten fier de VVD en Lokaal Apeldoorn. Laatstgenoemde partij leek lange tijd op de vijf zetels van 2018 te blijven steken, maar in het laatste uur, dankzij de uitslagen van de laatste stembureaus, kwam er toch nog een stoeltje in de gemeenteraad bij. Lijsttrekker Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn kon een grote glimlach dan ook niet onderdrukken, ook al had het ‘lokale blok’, met ook GB-Apeldoorn (GemeenteBelangen) en WijApeldoorn, gerekend op wellicht meer dan in totaal tien zetels. Elders in het land was de ‘lokale winst’ ook niet de klapper waar vooraf op was gerekend. In de aftredende gemeenteraad hadden de lokale partijen samen tien zetels (Lokaal Apeldoorn 5, WijApeldoorn 4 en GemeenteBelangen 1), nu wéér: Lokaal Apeldoorn 6, GB-Apeldoorn 2, WijApeldoorn 2.
En terwijl Lokaal Apeldoorn enthousiast de zesde zetel begroet, staat VVD-voorman Jeroen Joon er ontspannen bij. “Dit resultaat is heel mooi. Mijn gelukwensen gaan uit naar de winnaars van vanavond. Wij zijn stabiel op zes zetels uitgekomen, na vier jaar geleden nog via een restzetel”, aldus de lijsttrekker en wethouder.
Van de nieuwe partijen op de verkiezingslijst, DENK en Forum voor Democratie, behaalde alleen het Forum een zetel, met 3,6 procent van de stemmen. D66 en ChristenUnie leverden beiden een zetel in, van vier naar drie. 50Plus zakte van drie naar één zetel, de SP, SGP en Partij voor de Dieren gaan onverminderd met twee zetels door.
Later meer…