Entertainment

Cultuur bij je Buur: ‘Wisselwerking tussen artiesten en publiek versterken’

Ook de cultuursector krijgt veel te verduren tijdens de coronacrisis: geen theatervoorstellingen, concerten, musicals en tentoonstellingen. Toch gaat het jaarlijkse Cultuur bij je Buur-evenement wél door, en wel op zaterdag 17 april. Al gaat dit evenement er ook dit jaar anders aan toe. Geen huiskamers vol met artiesten en belangstellenden, maar een gezellige online Zoombijeenkomst, waar interactie met het publiek erg belangrijk is.

Mari van Helvoort, initiatiefnemer van Cultuur bij je Buur, vertelt: “Vorig jaar hebben we in een korte periode het evenement moeten omgooien. Door de coronaperikelen konden de artiesten niet bij een gastheer terecht, en kon daar uiteraard ook geen publiek bij zijn. Daarom hebben we destijds op Facebook een livestream georganiseerd waar iedereen kon meekijken met de optredens van de artiesten.” Toch werd daar de interactie gemist bij zowel de artiesten als het publiek: “Daarom organiseren we het dit jaar op Zoom, om die wisselwerking met het publiek te versterken.”

De artiesten, die normaliter altijd enthousiast zijn over de huiskameroptredens, zijn dit jaar toch wat terughoudender en melden zich maar mondjesmaat aan. “Momenteel hebben we zeker elf aanmeldingen, maar we zijn nog op zoek naar meer artiesten die enthousiast zijn over optreden via deze alternatieve route. Dat kunnen ook Spoken Word-artiesten zijn, of dichters. Enthousiaste artiesten die een band met Apeldoorn hebben, kunnen zich voor maandag 22 maart aanmelden via onze website www.cultuurbijjebuur.nl.” Omdat de bands en koren afgelopen jaar niet hebben kunnen repeteren en niet hebben opgetreden, zien zij dit jaar af van deelname; ook daarom heeft Cultuur bij je Buur dit jaar nog minder aanmeldingen binnen. En waar de artiesten normaliter gastvrij worden ontvangen door gastheren en –vrouwen, is dat aankomende editie ook anders. Dit jaar verzorgen de hosts geen fysieke locatie, maar een online locatie zodat de artiesten zich volledig kunnen richten op de muziek.

Anders dan anders

Hoewel er dit jaar minder artiesten mee zullen doen dan bij voorgaande edities en het door middel van een Zoomverbinding toch even anders dan anders is, willen de organisatoren graag dat het doorgaat: “We hebben er wel even aan gedacht om het dit jaar over te slaan, of het te verplaatsen naar een later moment, maar eigenlijk waren we er al snel over uit dat we het toch graag door willen laten gaan. Het verplaatsen van het evenement leek ons ook geen optie, omdat er momenteel nog weinig duidelijk is over de toekomst.”

De organisatie verwacht overigens dat het dit jaar een stuk soepeler zal lopen met de online verbindingen. Waar veel mensen een jaar geleden nog erg onwennig waren met het videobellen en de livestreams, raakt iedereen daar steeds meer aan gewend, en wordt iedereen er steeds handiger mee. Zo merkte de organisatie vorig jaar deze onwennigheid bij een muzikant, waar na afloop om gelachen kon worden: “We waren al een tijdje aan het wachten op de volgende artiest in de livestream, en begonnen ons op een gegeven moment zorgen te maken. Toen zagen we dat hij per ongeluk op zijn eigen Facebook aan het optreden was, in plaats van bij ons. Hij had zijn optreden er al bijna opzitten toen wij er achter kwamen, haha.”