Entertainment
De campagne die op 17 april van dit jaar is gestart om de Canadian Walk weer onder de aandacht te brengen, heeft geleid tot een bezoekersrecord. In de afgelopen twee weken is de app meer dan duizend keer geïnstalleerd en zijn er naar schatting zo’n 2.500 ‘Canadian Walkers’ bijgekomen. De meeste bezoekers waren er in de zonnige dagen van het weekend.
Met oordopjes in 76 jaar terug in de tijd. Dat kan met de ‘Canadian Walk’. Sinds vorig jaar is het mogelijk deze gratis audiotour te wandelen. De route is opgezet als een eerbetoon aan onze bevrijders en vertelt de persoonlijke verhalen van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen op 17 april 1945. Wandelaars scannen de QR-codes op de 26 zogeheten ‘Maple leaf-tegels’ en beluisteren daarna de persoonlijke belevenissen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetsstrijders.
De Apeldoorners Dorine en Michel ter Horst liepen afgelopen weekend de Canadian Walk. Dorine vertelt dat ze regelmatig langs verschillende punten van de route komt en dat ze de vitrines al had zien staan. Dat wekte haar nieuwsgierigheid om toch eens tijd vrij te maken voor de Canadian Walk. Michel meldt waar hij van onder de indruk is: “Ik wist eerlijk gezegd niet dat Seyss-Inquart hier in Apeldoorn heeft gezeten. Dat vind ik wel heftig. Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer geïnteresseerd ben in hoe alles destijds gegaan is.” Dorine vult hem aan: “Het verhaal over dat kind dat geen spruitjes kreeg vond ik ook sneu. Dat het leger wel te eten had en de gewone mens niet. En het bordje met de tekst ‘terrorist’ maakte ook veel indruk op me.”
Dorine meldt dat ze de verhalen over de oorlog altijd hoorde van haar eigen ouders. “Over de bevrijding hebben ze me eigenlijk nooit iets verteld.” Michel legt uit dat hij het vooral bijzonder vindt dat deze mensen hun leven hebben gegeven voor mensen die ze eigenlijk helemaal niet kenden. “Ik vraag me af hoe dat er anno 2021 uit zou zien in de maatschappij waarin we nu leven.” Ze vinden de route een echte aanrader. Dorine: “Ik denk dat het voor de meeste Apeldoorners erg interessant is om dit stuk geschiedenis te kennen.”
Hennie Overweg loopt de Canadian Walk samen met zijn zoon Sam. “Sam heeft vakantie, dus ik dacht: we gaan lekker naar buiten, eropuit”, legt Hennie uit. De Tweede Wereldoorlog en de verhalen daaromheen maken altijd de nodige emoties bij hem los. “Mijn tante is getrouwd in de oorlog met een Duitse SS-soldaat. Ze is op 4 september 1944 gevlucht naar Duitsland, waarna niet meer teruggekomen natuurlijk. Ook hoorde ik vorige week dat Hanns Rauter bij mij in de straat gewoond heeft. We luisterden ‘Erfgoedplatform Apeldoorn‘ van CODA; een lezing over ‘Berg & Bos’ in de oorlog.” Ook Hennie is geïntrigeerd door het bord met de tekst ‘terrorist’ erop. “Dat doet wel wat. Maar eigenlijk alles wel. Het Kruisjesdal vind ik een diep triest verhaal.”
Ook zijn er wandelaars die niet uit Apeldoorn komen: de familie Adriaansen. Vader en moeder zijn met hun 2 kinderen vanuit Doorn (bij Utrecht) gereisd voor een dagje Apeldoorn. Ze vonden informatie over de Canadian Walk op internet en combineerden de wandeling met het feit dat ze Apeldoorn graag een keer wilden zien. Wel besloten ze de audiofragmenten niet te beluisteren. “Dat leek ons wat lastig met jonge kinderen. We hebben er een soort van speurtocht van gemaakt.” Zelf kennen ze niemand die nog uit de tijd van de bevrijding komt: “Helaas… De echte verhalen worden steeds schaarser.”
De kinderen van het gezin, Rolf en Robin zijn duidelijk onder de indruk van wat ze hebben gezien. “We hebben een beker en een bord gezien”, legt Robin uit. Rolf vult hem aan: “En van die ‘Goofy-schoenen’.” Maar dat klopt niet, vindt Robin: “Nee joh, die waren van het leger!” Vader en moeder Adriaansen hebben geen spijt dat ze er speciaal voor naar Apeldoorn zijn gekomen. “Het is een hele bijzondere wandeling voor iedereen die de stad wil zien en de verhalen wil horen. En voor de kinderen werkt het ook goed, doordat ze kunnen speuren.”
Lara Jonker en Vera van der Wal uit Apeldoorn zitten beiden op het Veluws College Cortenbosch. Voor school maken ze een opdracht over de Tweede Wereldoorlog en Apeldoorn en dus is deze wandeling een logische stap voor ze. Al snel zijn ze bij het lopen onder de indruk van de vitrines langs de route. “Heel gaaf. Hierdoor gaan de verhalen nog meer leven”, meldt Lara.
De Canadian Walk is het hele jaar te lopen, maar kent van 17 april tot en met de herfstvakantie extra aankleding met vitrines en banieren langs de hele route.